Γιατί βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο “δαιμόνιος” Έλληνας που σε ηλικία 24 ετών έλυσε τον γρίφο του Nash – ΒΙΝΤΕΟ

Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης κατά τη διάρκεια διάλεξης που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ, εξήγησε όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για την τεχνητή νοημοσύνη.

Κατά τον κ. Δασκαλάκη, που σε ηλικία 24 ετών έλυσε τον γρίφο του Νας, και που μεταξύ άλλων έχει λάβει το βραβείο Kalai από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού, το πιθανότερο είναι ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα έχουμε έναν προσωπικό γραμματέα με τεχνητή νοημοσύνη και αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, ενώ σε 15 χρόνια η διεπαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνολογία θα γίνει ενδεχομένως πολύ πιο άμεση και το όριο που διαχωρίζει το πού ξεκινά ο άνθρωπος και πού αρχίζει η μηχανή πιο δυσδιάκριτο.

“Μπορεί όλο αυτό να ξεφύγει από τον έλεγχο; Ναι, θα μπορούσε όπως έχει συμβεί και με άλλα πράγματα στο παρελθόν. Το να είμαστε όμως αρνητικοί απέναντι στο ποτάμι που έρχεται κατά πάνω μας δεν είναι εποικοδομητικό, αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι πώς θα το βάλουμε στη σωστή κατεύθυνση” σημείωσε, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Τμήματα Πληροφορικής και Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι μεγάλα άλματα έχουν γίνει στην αναγνώριση ήχου, στην αναγνώριση εικόνας αλλά και στη δυνατότητα των μηχανών να χρησιμοποιούν τη “φαντασία” τους.

Δείτε τα βίντεο από τη διάλεξη:

Η επίλυση του γρίφου του Nash

O διακεκριμένος επιστήμονας, χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να καταφέρει αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο, την επίλυση του γρίφου του Nash, ο οποίος τη δεκαετία του ’50 έφτιαξε ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι.

Σε συνεργασία με τους καθηγητές του, Χρίστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και τον καθηγητή Πολ Γκόλντμπεργκ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, κατάφεραν να αποδείξουν, ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί η ισορροπία.

Ποιο είναι το θεώρημα Nash;

Πρόκειται ουσιαστικά για μια θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού που περιλαμβάνει δυο ή περισσότερους παίκτες, κατά τον οποίο κάθε παίκτης γνωρίζει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παικτών, και ότι κανένας παίκτης δεν έχει τίποτα να κερδίσει με το να αλλάξει μόνο την δική του στρατηγική. Αν κάθε παίκτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική κανένας παίκτης δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει την δική του στρατηγική ενώ οι υπόλοιποι παίκτες διατηρούν αναλλοίωτη την δική τους στρατηγική, τότε η επικρατούσα κατάσταση της επιλογής των στρατηγικών και το αντίστοιχο κέρδος από αυτές αποτελούν το θεώρημα του Νας, το οποίο βρίσκει μεταξύ άλλων χρήση στην ανάλυση εμπόλεμων καταστάσεων, την πρόβλεψη της τροχαίας κίνησης και τη διοργάνωση μιας δημοπρασίας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ, voria.gr

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: YouTube/voriamedia

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ