• Αποκάλυψη: Οι ελληνικές αρχές γνώριζαν επί ένα μήνα για το πλοίο με τα εκρηκτικά

  8:47 πμ, Τρίτη 16 Ιάν 2018 8:47 πμ, Τρίτη 16 Ιάν 2018

  Με εντολή των ελληνικών αρχών, το πλοίο ANDROMEDA με τους 410 τόνους εκρηκτικών κατέπλευσε στις 8 Ιανουαρίου στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα, όμως, με ρεπορτάζ του Flashnews.gr, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για το περιεχόμενο του φορτίου ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου 2016.

  Το πλοίο ANDROMEDA, μέσω της εταιρείας που το πρακτορεύει, ζήτησε στις 18/12/2017 την συνδρομή των Ελληνικών Αρχών λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου και γιατί υπήρχε οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές/φορτωτές και παραλήπτες. Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να συνδράμουν με αποτέλεσμα το πλοίο να περιφέρεται στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

  Στις 20/12/2017 η εταιρεία DESTEL που πρακτορεύει το πλοίο ζήτησε από το Υπουργείο με αίτημα της «την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα προσέγγισης του πλοίου στο λιμάνι του Αστακού, με σκοπό την εκφόρτωση και αποθήκευση του φορτίου μέχρις ότου επιλυθεί ή διακανονιστεί η οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές / φορτωτές και παραλήπτες, ώστε να απελευθερωθεί το συγκεκριμένο πλοίο από την παρούσα δέσμευσή του και να αναχωρήσει άμεσα».

  Το υπουργείο, όμως, αρνήθηκε την προσέγγιση στο λιμάνι της Αιτωλοακαρνανίας και το ANDROMEDA συνέχισε να περιφέρεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ζητώντας να δέσει σε διάφορα λιμάνια, όπως αυτό της Καλαμάτας, των Κυθήρων, τους Καλούς Λιμένες και τη Σητεία και λαμβάνοντας κάθε φορά αρνητική απάντηση σε μία προσπάθεια να το ξεφορτωθούν.

  Μετά από όλο αυτό το διάστημα που το πλοίο έπλεε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ενώ βρισκόταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο, μία πληροφορία που έφτασε στην Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος τους παρακινεί να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο ANDROMEDA. Η πληροφορία ότι το πλοίο μετέφερε και ναρκωτικά ενεργοποίησε τις Λιμενικές Αρχές, όπου πραγματοποίησαν έλεγχο στο πλοίο με σκύλο, προκειμένου να πιάσουν το παράνομο φορτίο. Ναρκωτικά, όμως, δεν υπήρχαν και έτσι αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

  Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Flashnews.gr, το πλοίο ADROMEDA δεν έπρεπε να πλεύσει στο Λιμάνι του Ηρακλείου καθότι ο κανονισμός Λιμένα, το Master Plan, απαγορεύει την προσέγγιση και πρόσδεση πλοίων με τόσο επικίνδυνο φορτίο.

  Την επικινδυνότητα του φορτίου είχε επισημάνει και ο κ. Θ. Ρέλλος, διαχειριστής της εταιρείας, όπου ανέφερε: «αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα».

  Τμήμα των εγγράφων που κατέθεσε στις 20/12/2017 η εταιρία που πρακτορέυει το πλοίο και που αναλύουν το φορτίο προκειμένου να πάρει άδεια εκφόρτωσης στο Λιμάνι του Αστακού:

  Πηγή πληροφοριών: Flashnews.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα