Ο διαχειριστής του πλοίου με τα εκρηκτικά στην Κρήτη απαντά για όσα συνέβησαν- Πού επιρρίπτει ευθύνες

Στους Λιβανέζους και Τούρκους ναυλωτές πλοίου επέρριψε τις ευθύνες για την εξέλιξη της υπόθεσης ο διαχειριστής της εταιρείας Andromeda Shipping, της ιδιοκτήτριας του πλοίου «Ανδρομέδα» που μετέφερε 410 τόνους εκρηκτικών από την Τουρκία στη Λιβύη, και βρίσκεται από την Τετάρτη αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Ηρακλείου.Σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Κρήτη», ο κύριος Θεόδωρος Ρέλλος χαρακτήρισε τους Τούρκους και Λιβανέζους ναυλωτές «απατεώνες» υποστηρίζοντας πως δεν πλήρωναν τα ναύλα για το πέρασμα από τη διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και μία μεγάλη περιπλάνηση τουπλοίου σε διάφορα λιμάνια της Μεσογείου και της Κρήτης.Όπως ανέφερε ο κ. Ρέλλος, το πλοίο είναι πιστοποιημένο για τη μεταφορά εκρηκτικών. Ωστόσο, χαρακτήρισε επικίνδυνο τον τρόπο με τον οποίο το Λιμενικό έκανε τον έλεγχο του φορτίου. Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι επικίνδυνο για το λιμάνι του Ηρακλείου να συνεχίσει να φιλοξενεί το πλοίο, απάντησε: «σε περίπτωση έκρηξης, οι ζημιές θα ήταν ανυπολόγιστες».

Υπενθυμίζεται πως το φορτίο του «Ανδρομέδα» κατασχέθηκε, όταν διαπιστώθηκε στο πλαίσιο επιθεώρησης πως φέρει 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοϊα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος. Όλα ξεκίνησαν όταν από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στις 6-01-2018 εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., το Φ/Γ πλοίο “ANDROMEDA” σημαίας Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης, προκειμένου ελεγχθεί πλοίο και φορτίο από άνδρες Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και του Τελωνείου Κρήτης.

Πάνω στο πλοίο επέβαινε οκταμελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός υπήκοος και σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από τον λιμένα Mersin Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από τον λιμένα Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν. Το πλήρωμα του πλοίου οδηγείται σήμερα στην Εισαγγελία Πειραιά, από όπου αναμένεται να λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.

Όταν εκφορτώθηκε το σύνολο του φορτίου, διενεργήθηκε έλεγχος από τον οποίο επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων (εκρηκτικές ύλες – πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών), διασταυρούμενο με τα αναγραφόμενα στα δηλωτικά και συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου. Ομοίως επιβεβαιώθηκε ότι, οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές φορτίου.

Στις 9-01-2018 διενεργήθηκε στο πλοίο επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν συνολικά εκατόν δύο σοβαρές παρατηρήσεις/ελλείψεις αναφορικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και του φορτίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ