Οι εντυπωσιακές «Φωτιές» των Χριστουγέννων φέρνουν πληρότητα 100% στη Φλώρινα – ΒΙΝΤΕΟ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στις γειτονιές της Φλώρινας για το έθιμο του Ανάμματος της Φωτιάς τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου. Είναι εντυπωσιακό ότι η πληρότητα στις κρατήσεις των ξενοδοχείων της περιοχής αγγίζει το 100% καθώς είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλη τη τη χώρα να ζήσουν από κοντά το ερχόμενο Σάββατο το εντυπωσιακό έθιμο.

Οι Φωτιές σχεδόν έχουν στηθεί και απομένουν μικρές λεπτομέρειες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά.

Όταν η πόλη “παίρνει φωτιά”

Κάθε χρόνο αργά το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου ντόπιοι και επισκέπτες βρίσκονται στους χιονισμένους δρόμους της Φλώρινας πίνοντας τσίπουρο και κρασί και απολαμβάνοντας φασολάδα και άλλες τοπικές λιχουδιές που προσφέρονται από τον δήμο. Όλα αυτά υπό τους επιβλητικούς «χάλκινους» ήχους από τις μπάντες που κυκλοφορούν σε όλη την πόλη, και κυρίως μέσα σε ένα επιβλητικό πέπλο μυστηρίου. Την ομίχλη της πόλης, το αποκαλούμενο σινιάκι.

Μέχρι τα μεσάνυχτα όλοι έχουν πάρει θέση στις πλατείες πλάι στα δεκάδες τεράστια ξύλινα ικριώματα που ακριβώς στις 12 λαμπαδιάζουν. Η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής φωτιά είναι στην πλατεία Ηρώων, δίπλα στον ποταμό της Φλώρινας, τον Σακουλέβα.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η κάθε γειτονιά προσπαθεί να στήσει τη μεγαλύτερη φωτιά -σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος τους ξεπερνά τα 15 μέτρα, δηλαδή περισσότερο από μια τριώροφη πολυκατοικία. Η προετοιμασία ξεκινά αρκετό καιρό πριν, με ομάδες νεαρών να αποθηκεύουν τόνους ξύλων φυλώντας τα με βάρδιες, καθώς -σύμφωνα με το έθιμο- καιροφυλαχτούν τα παιδιά άλλης γειτονιάς για να τα κλέψουν.

Πηγές πληροφοριών: neaflorina.gr, kathimerini.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ