Φονικό όπλο οι ναυτικές φωτοβολίδες στα χέρια των κουκουλοφόρων – Αποκαλυπτικές φωτογραφίες

Οι φονικές ναυτικές φωτοβολίδες, “καντήλια στη γλώσσα των κουκουλοφόρων, αποτελούν πλέον τον νούμερο 1 πονοκέφαλο της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, καθώς μπορούν να σκοτώσουν άνθρωπο σε περίπτωση που πετύχουν ζωτικό όργανο.

Μία από αυτές τις φωτοβολίδες πέτυχε στο πόδι την 55χρονη δικηγόρο Αναστασία Τσουκάλα στα Εξάρχεια στις 17 Νοεμβρίου, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι “τα πράγματα θα ήτανπολύ χειρότερα αν την τραυμάτιζε σε άλλο σημείο του σώματος”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, τα “καντήλια” έχουν εμβέλεια έως 150 μέτρα, δεν σβήνουν με νερό, παρά μόνον όταν τελειώσει η γόμωσή τους και περιέχουν μεταλλική βάση που λειτουργεί ως “βλήμα”.

Οι κουκουλοφόροι τα εκτοξεύουν είτε με “πιστόλι” φωτοβολίδων, είτε με αυτοσχέδιο πυροσωλήνα, όπως έγινε στα επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου στα Εξάρχεια.

Στο Διαδίκτυο υπάρχουν σελίδες οι οποίες προσφέρουν οδηγίες κατασκευής πυροσωλήνα για αυτούς που δεν έχουν στη διάθεσή τους πιστόλι εκτόξευσης.

Οι ναυτικές φωτοβολίδες, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για ρίψεις προς τον ουρανό.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ωστόσο, οι κουκουλοφόροι κάνουν ευθείες βολές, συνήθως προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μια τέτοια βολή πέτυχε την 55χρονη δικηγόρο, προκαλώντας της πολύ βαθύ τραύμα στο γόνατο. Σε άλλη ρίψη, στα ίδια επεισόδια, μία φωτοβολίδα πέτυχε σταθμευμένο αυτοκίνητο, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Αστυνομικές πηγές υπενθυμίζουν ότι το 2012 φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από μακρύκαννο σωλήνα πέτυχε ασπίδα των ΥΜΕΤ. Η ασπίδα έσπασε και παρότι ο αστυνομικός φορούσε επιγονατίδα, τραυματίστηκε στο γόνατο.

Ένας νεκρός από ναυτική φωτοβολίδα

Στη χώρα μας έχουμε θρηνήσει νεκρό από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας. Στις 26 Οκτωβρίου 1986, ο φίλαθλος Χαράλαμπος Μπλιώνας ξεψύχησε στα σκαλοπάτια του σταδίου Αλκαζάρ, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Λάρισα και στον ΠΑΟΚ.

Χούλιγκαν εκτόξευσε με πιστόλι τη φωτοβολίδα που βρήκε τον άτυχο 29χρονο στην καρωτίδα.

Τα “καντήλια” πέρασαν από τα γήπεδα στις διαδηλώσεις μετά το 2000, γεγονός που, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., συνέβη όταν άτομα με “παρελθόν” σε γηπεδικά επεισόδια άρχισαν να συμμετέχουν σε ταραχές σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ένας από τους λόγους που έχει αυξηθεί η χρήση τους από κουκουλοφόρους είναι ότι μπορεί να χτυπήσουν από απόσταση, συνεπώς δεν κινδυνεύει με σύλληψη ο δράστης, ενώ είναι δύσκολο για τις Αρχές να τον ταυτοποιήσουν. Και αυτό διότι η Αστυνομία πρέπει πρώτα να βρει δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA πάνω στο μεταλλικό “βλήμα” της φωτοβολίδας, στη συνέχεια να εντοπίσει τον εκτοξευτήρα (πιστόλι ή εκτοξευτήρα) και μετά να ταυτοποιήσει τον δράστη.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του δράστη

Αυτή τη διαδικασία ακολουθείται για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης στην Αναστασία Τσουκαλά, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες πιθανότητες ταυτοποίησης.

Οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει, πάντως, πυροσωλήνες από τον τόπο των επεισοδίων στα Εξάρχεια, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Φόβος της αστυνομίας είναι ότι οι κουκουλοφόροι μπορεί να χρησιμοποιήσουν ξανά ναυτικές φωτοβολίδες στις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο τραυματισμός της 55χρονης δικηγόρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς υπήρξαν συλλογικότητες οι οποίες σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για χουλιγκανιστικού τύπου ενέργεια που αμαυρώνει το αναρχικό κίνημα.

Πηγή: εφημερίδα ‘Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ