Στον Άρειο Πάγο μεταφέρθηκε η αστική αντιδικία της Μονής Βατοπεδίου

Της Άννας Κανδύλη

Στον Άρειο Πάγο μεταφέρθηκε η αστική αντιδικία της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων.

Μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον περασμένο Μάρτιο που αθώωσε από τις ποινικές ευθύνες όλους τους κατηγορούμενους για τις ανταλλαγές που είχαν γίνει μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου, στο Ανώτατο Δικαστηρίου συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης της πρώτης κατά τριών εφετειακών αποφάσεων που δικαίωναν το Δημόσιο.

Όπως είπαν, μεταξύ άλλων, οι συνήγοροι της Μονής «η απόφαση της ανταλλαγής της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, το 2008, λήφθηκε από την τότε κυβέρνηση (σσ: Καραμανλή) στο πλαίσιο ενός εξώδικου συμβιβασμού προκειμένου να λήξει ο πολυετής πόλεμος του μοναστηριού με τοπικούς παράγοντες της Θράκης και μια αντιδικία μεταξύ Μονής και Δημοσίου που κρατάει 100 ολόκληρα χρόνια. Δεδομένου ότι ο συμβιβασμός ενέχει το στοιχείο της αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι ανώτατοι δικαστές θα κρίνουν αν επρόκειτο εν τέλει περί συμβιβασμού που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και κάτι ακόμη, εξαιρετικά κρίσιμο, ακόμη και για την ίδια τη Δικαιοσύνη: αν το 2008 έγινε δικαστικό πραξικόπημα. Παρά το γεγονός ότι Μονή και Δημόσιο είχαν συμφωνήσει από το 2004 ενώπιον του Πρωτοδικείου Κομοτηνής ότι δεν επιθυμούν απόφαση, εν τούτοις τέσσερα χρόνια αργότερα ο τότε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, καθώς και ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς υποχρέωσαν το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση (σ.σ.: ήταν υπέρ του Δημοσίου). Είναι εν πολλοίς – καθώς έχουν μεσολαβήσει και άλλες δικαστικές κρίσεις – η ρίζα της απόφασης του 2016, επίσης υπέρ του Δημοσίου, από το Εφετείο Κομοτηνής που στάθηκε μεταξύ άλλων αφορμή για τη σημερινή προσφυγή στον Άρειο Πάγο».

Σύμφωνα πάντα με τους συνηγόρους της Μονής, η τότε εντολή του Αρείου Πάγου ήταν αντίθετη προς τις συνολικά τρεις αποφάσεις που είχε εκδώσει το 2004 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, με βάση δεσμευτική δήλωση και των δυο μερών, Μονής και Δημοσίου, ότι δεν επιθυμούσαν την έκδοση απόφασης.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Δημοσίου, Διονύσιος Χειμώνας επικαλέστηκε την εισήγηση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλείου Πέππα, στην πρώτη συζήτηση που είχε γίνει για την υπόθεση πριν πάρει αναβολή, η οποία ήταν απορριπτική για τη Μονή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ