Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα πλαστών εγγράφων – Φόβοι για σχέσεις με τζιχαντιστές

Μεγάλο εγκληματικό δίκτυο με διεθνή δράση, που ειδικευόταν στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων παντός τύπου, με σκοπό τη διευκόλυνση διακίνησης αλλοδαπών σε ευρωπαϊκές χώρες και στην παραμονή τους σ’ αυτές εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Europol.

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν τροφοδοτηθεί με πλαστά έγγραφα του κυκλώματος και διακινηθεί στην Ευρώπη μέλη του ISIS» άφησε ο διοικητής της ασφάλειας Χρήστος Παπαζαφείρης κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το θέμα αυτό.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 20 άτομα, ενώ αναζητούνται ακόμα τρία. Βασικός προορισμός των αλλοδαπών ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός γνήσιων εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν ως μήτρες είχαν κλαπεί από αστυνομικό τμήμα της Ισπανίας.

Αν κάποιος ήθελε ένα πλαστό έγγραφο επικοινωνούσε με τους ανθρώπους του κυκλώματος μέσω εφαρμογών επικοινωνίας, το Facebook και e-mails, ενώ η αποστολή των εγγράφων γινόταν μέσω κούριερ. Το δε… πρωτότυπο ήταν ότι το κύκλωμα τα εξέδιδε μόνο κατόπιν συνέντευξης των ενδιαφερομένων, καθώς η επιλογή γινόταν ανάμεσα σε άνδρες που γνώριζαν αγγλικά, ήταν ευπρεπείς και μελαμψοί.

Το κόστος του κάθε πλαστού εγγράφου κυμαινόταν από 400 ευρώ έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος του, ενώ τα μέλη χρησιμοποιούσαν κρυφό λεξιλόγιο, όπως, τα διαβατήρια τα αποκαλούσαν «βιβλίο» ή «βιβλιάριο», τις ταυτότητες «κάρτα», τις άδειες οδηγήσεις «οδηγώ», τις άδειες διαμονής «αυτοκόλλητο», τις σφραγίδες θεώρησης «λουλούδι» ή «πατάτα». Τις δε, συναντήσεις τους τις ανέφεραν ως «γήπεδο», «λότο» ή «φαγητό».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ