ΚΕΕΛΠΝΟ: Αύξηση στα κρούσματα ιλαράς την τελευταία εβδομάδα

Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς διαπιστώθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Έως και τις 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 368, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε τον πρώτο θάνατο, καθώς κατέληξε ένα βρέφος Ρομά.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επιστήμονες του Κέντρου υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκταση της νόσου σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Σημειώνεται ότι προς το παρόν η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται στη Νότια Ελλάδα.

Από τα 368 κρούσματα, τα 335 ήταν ελληνικής υπηκοότητας (ποσοστό 91%). Ειδικότερα, τα 265 κρούσματα αφορούν Έλληνες Ρομά και τα 70 ανήκαν στον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, τα άλλα 33 κρούσματα ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας (μεταξύ των οποίων ρουμανικής, γεωργιανής και μαροκινής υπηκοότητας).

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ένα στα 2 περιστατικά με ιλαρά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Μάλιστα, από τους 368 ασθενείς, οι 43 παρουσίασαν επιπλοκές (εγκεφαλιτίδα, πνευμονία/πνευμονίτιδα, κερατίτιδα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, ήπια ηπατική διαταραχή.

Αναφορικά με το ηλικιακό προφίλ των ασθενών που νόσησαν ή νοσούν, τα 298 κρούσματα αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με βασικό «στόχο» τα παιδιά 1 – 4 ετών. Σημειώνεται δε, ότι 42 κρούσματα ήταν βρέφη, μικρότερα του ενός έτους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ