Η ιδανική διάρκεια ενός ντους και γιατί δεν πρέπει να το παρακάνουμε

Συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάνουμε μπάνιο με τις ώρες, μέχρι να τελειώσει το ζεστό νερό, ενώ το καλοκαίρι επίσης δεν λέμε να ολοκληρώσουμε το ντους προσπαθώντας να δροσιστούμε.

Τόσο στην πρώτη περίπτωση όσο και στη δεύτερη, δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση αυτής της μικρής καθημερινής πολυτέλειας, καθώς η επιδερμίδα μας δεν αντέχει τη μακρόχρονη έκθεση στο νερό.

Το ντους δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το δέρμα μπορεί να γίνει υπερβολικά ξηρό, αναφέρει η δρ Anjali Mahto, δερματολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος για το Δέρμα.

Η ειδικός επισημαίνει ότι τα φυσικά έλαια που παράγονται από τους σμηγματογόνους αδένες διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο, οπότε το ντους που διαρκεί πολλή ώρα απομακρύνει αυτή τη χρήσιμη «ασπίδα». Επίσης, η δερματολόγος αναφέρει πως η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να απλώσετε ενυδατική κρέμα στο δέρμα σας είναι ακριβώς μετά το ντους, καθώς οι πόροι είναι ακόμη ανοιχτοί και η υγρασία θα «κλειδώσει» στο δέρμα.

Όχι υπερβολές στη συχνότητα

Αποφύγετε να κάνετε ντους δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα (μια ανάγκη που προκύπτει συχνά τους θερινούς μήνες), καθώς το πολύ συχνό ντους απομακρύνει από το δέρμα ωφέλιμα βακτήρια που το προστατεύουν, ενώ λόγω της ξηρότητας μπορεί να ανοίξουν στο δέρμα μικρές πληγές που διευκολύνουν τη μετάδοση λοιμώξεων.

Πηγή πληροφοριών: onmed.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ