• Σάλος από τις αγοραπωλησίες θεμάτων και εργασιών στα πανεπιστήμια – Όλες οι αντιδράσεις

  4:27 μμ, Τρίτη 12 Σεπ 2017 4:27 μμ, Τρίτη 12 Σεπ 2017

  Τον ασκό του Αιόλου σχετικά με περιστατικά αγοραπωλησίας θεμάτων και εργασιών στα ελληνικά πανεπιστήμια άνοιξε η υπόθεση με τους 106 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που "συνελήφθησαν" να έχουν καταθέσει την ίδια εργασία. Η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει τους φοιτητές που παρέδωσαν την ίδια εργασία, αποκλείοντας τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

  Το περιστατικό συνέβη στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και η εργασία κατατέθηκε στο μάθημα «Δυναμικά μαθηματικά Υποδείγματα».

  Για θέμα εξέδωσε αρχικά ανακοίνωση η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Πάτρών επισημαίνοντας:

  "Σε μια πρωτόγνωρη απόφαση προχώρησε η Γενική Συνέλευση (24/12-7-2017) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου μας, αποκλείοντας φοιτητές από την Εξεταστική Περίοδο του Σεπτεμβρίου, μετά από την ποινή που δέχθηκαν στο μάθημα «ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ», για αντιγραφή στη λύση των ασκήσεων.

  Για το παρόν μάθημα του Β’ Εξαμήνου του Προγράμματος Σπουδών, ο τελικός βαθμός προκύπτει κατά 50% από Πρόοδο που λαμβάνει χώρα εντός του Εξαμήνου, κατά 20% από τις Ασκήσεις του μαθήματος και κατά 30% από το γραπτό της Εξεταστικής.

  Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, η απαγόρευση συμμετοχής εκατοντάδων φοιτητών στην Επαναληπτική Εξεταστική του Σεπτεμβρίου αποτελεί μια «ακραία» κίνηση η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για τη ομαλή συνέχεια των σπουδών των παραπάνω φοιτητών.

  Καλούμε τον Πρόεδρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (και διδάσκοντα του μαθήματος όπου πραγματοποιήθηκε η αντιγραφή) Αναπλ. Καθηγητή κ. Γεώργιο Ανδρουλάκη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να γίνει σύνθεση της νέας Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος για το νέο Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018 και αυτή να άρει την απόφαση της απερχόμενης Γενικής Συνέλευσης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να συμμετέχουν στην τρέχουσα Εξεταστική Περίοδο, κανονικά στα υπόλοιπα μαθήματα. Ακόμα, για τα μαθήματα που έχουν ήδη εξεταστεί, αιτούμαστε όπως για τους αποκλεισθέντες φοιτητές να ορισθούν νέες ημερομηνίες εξέτασης".

  Την παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ζήτησε πριν από λίγο η ΝΔ.

  "Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κώστας Δέρβος όσο και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων καταδίκασαν το περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ της συγκεκριμένης Σχολής" τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

  "Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία απαιτεί το σεβασμό των κανονισμών από όλους χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερβολές" προσθέτει η ΝΔ.

  Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Μένιος Κορομηλάς και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΠ στην Πάτρα, Νίκος Καλύβας

  μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή, τάχθηκαν κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης του τμήματος που αποφάσισε να τιμωρήσει τους αντιγραφείς, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

  "Ο κανονισμός λέει αποκλεισμός για τρεις εξεταστικές. Εμείς δεν ζητήσαμε ατιμωρησία, καταγγέλλουμε τους 106 φοιτητές, ωστόσο ζητήσαμε να τιμωρηθούν στο συγκεκριμένο μάθημα" σημείωσε από την πλευρά της ΠΑΣΠ ο κ. Καλύβας. Σχετικά με το θέμα των αντιγραφών και αγοραπωλησίας εργασιών στα ελληνικά πανεπιστήμια ο κ. Καλύβας ανέφερε: "Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αυτό εδώ και χρόνια γίνεται".

  "Οι εκάστοτε κυρώσεις πρέπει να είναι αναλογικές του κάθε παραπτώματος και όχι εξοντωτικές. Όντως υπάρχει ένας κανονισμός που λέει για τρεις εξεταστικές " τόνισε από την πλευρά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ο κ. Κορομηλάς. Παράλληλα επεσήμανε ότι το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις επειδή το μάθημα ήταν του προέδρου του τμήματος. "Αν ήταν το μάθημα κάποιου λέκτορα ή επίκουρου καθηγητή θα είχαν μηδενιστεί και θα είχε λήξει το θέμα" πρόσθεσε ο κ. Κορομηλάς.

  «Να εφαρμοσθούν οι κανονισμοί της σχολής και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, αναπληρωτής καθηγητής, Γιώργος Ανδρουλάκης μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ επεσήμανε ότι «οι 106 πιάστηκαν να αντιγράφουν στο κομμάτι των ασκήσεων που παρέδωσαν» και πρόσθεσε ότι «οι εργασίες αυτές μπαίνουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και αντιστοιχούν στο 30% της τελικής βαθμολογίας. Αυτές οι εργασίες αποτελούνταν από τέσσερα σετ ασκήσεων και οι 106 φοιτητές παρέδωσαν από το 1 έως και το 4 το ίδιο σετ».

  «Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου Πατρών, η ποινή μπορεί να επιληφθεί, ή από την γενική συνέλευση του τμήματος ή από την σύγκλητο. Η σύγκλητος είναι αρμόδια για τις μεγάλες ποινές και η γενική συνέλευση για τις πιο μικρές ποινές» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και όπως εξήγησε «ο αποκλεισμός μέχρι και τρεις εξεταστικές επιβάλλεται από την γενική συνέλευση του τμήματος».

  Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον Γιώργο Ανδρουλάκη, «επιβλήθηκε αποκλεισμός από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου» και όπως είπε σχετικά με τη λήψη της απόφασης για την ποινή, «εμείς το σκεφτήκαμε πάρα πολύ, γιατί η πλειοψηφία των συγκεκριμένων φοιτητών είναι πρωτοετείς».

  «Πρακτικά οι φοιτητές αυτοί δεν θα έχουν σημαντική καθυστέρηση στην χρονική πρόοδο των σπουδών τους, γιατί στα επόμενα έτη μπορούν να μαζέψουν αυτό που χάσανε» συνέχισε ο πρόεδρος του τμήματος επισημαίνοντας ότι «πάρα πολλές φορές στα πρώτα δύο έτη οι φοιτητές δεν περνάνε έτσι και αλλιώς πολλά μαθήματα.»

  Όσον αφορά στην ποινή που επιβλήθηκε από την γενική συνέλευση του τμήματος ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι «είναι ίσως η πιο η πιο χαμηλή από τις αυστηρές ποινές, που θα μπορούσαν να επιβληθούν.»

  «Οι νέοι φοιτητές έρχονται με φόρα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι λίγο πιο χαλαροί στα πρώτα έτη των σπουδών τους» τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος.

  Το θέμα σχολίασε μιλώντας στον Realfm 97,8 o δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την Κεντροαριστερά, Γιώργος Καμίνης.

  «Αυτό είναι θλιβερό. Είναι ένδειξη της παρακμής στην οποία έχουμε φτάσει. Δείχνει και ένα θράσος που έχει καλλιεργηθεί από την ανοχή», είπε αρχικά ο κ. Καμίνης και συνέχισε:

  «Άνθρωποι που πιστεύουν ότι αυτό που έκαναν είναι σωστό, δεν θέλω να ψηφήσουν. Αν ψηφίσουν εμένα, θα έχουν ψηφίσει λάθος άνθρωπο», είπε, αναφερόμενος στη στάση της ΠΑΣΠ.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα