Προς το Πολυδένδρι κατευθύνεται η μεγάλη φωτιά στην Αττική

Σε πύρινο κλοιό για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα η χώρα με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο να μαίνεται ανεξέλεγκτη και ένα μεγάλο μέτωπο να κατευθύνεται προς την Εθνική Οδό και τη Μαλακάσα. Οι άνεμοι που πνέουν στο σημείο αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση ενώ εξαιτίας της φωτιάς δημιουργείται μικροκλίμα με αποτέλεσμα το έργο της πυρόσβεσης να γίνεται δυσκολότερο. Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι.

Αυτή τη στιγμή στο μεγάλο μέτωπο της ανατολικής Αττικής επιχειρούν, 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο, 20 οχήματα εθελοντών, 40 υδροφόρες περιφέρειας και ΟΤΑ, 100 στρατιώτες 4 μηχανήματα του στρατού, 11 μηχανήματα της περιφέρειας και από αέρος, 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Δείτε το βίντεο:

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η πυρκαγιά στην Ηλεία. Αυτή την ώρα η Πυροσβεστική έδωσε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Περιστέρι, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά. Σε αυτή τη φωτιά επιχειρούν αυτή την ώρα, 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο, 3 ελικόπτερα και 1 καναντέρ.

Είκοσι είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, όπου καίνε στο νησί της Ζακύνθου αυτή την ώρα, με τα πιο ανησυχητικά να βρίσκονται στις περιοχές Παλαιό Χωριό, Κοιλιωμένο και Καταστάρι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση όλων των μετώπων με 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 ελικόπτερο.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν, δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

Το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η πυρκαγιά σε περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, για αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

55 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο – Η κατάσταση στα μέτωπα της Ηλείας και της Ζακύνθου

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κ. Μαλλίρη, το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα, εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Αυτή τη στιγμή εκτός από την πυρκαγιά του Καλάμου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Ηλείας.

Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π (1 Ericson και 1 Chinook).

Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:

Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι ‘Ανω Βολίμων, Σκούτα ‘Ανω Βολίμων, Μεγαλώνι, ‘Ανω Θέση – Ασκός Βολίμων, ‘Αγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, ‘Αγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριό, Νικολουδάκη, Αγαλά. Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.

Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π (Ericson).

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Η κ. Μαλλίρη απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στους πολίτες, κάνοντας έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Επίσης, όσοι βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, ενώ αν δουν πυρκαγιά να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στον Κάλαμο

Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή, αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.

Σε δύο μέτωπα καίει η φωτιά στην Ανάληψη Αμαλιάδας – Ξεκίνησαν οι πτήσεις εναέριων πυροσβεστικών μέσων

Σε δύο μέτωπα επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανάληψη Αμαλιάδας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, που καίει από χθες το μεσημέρι.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, το ένα μέτωπο βρίσκεται προς την περιοχή της κοινότητας Δαφνιώτισσα και το δεύτερο προς την μονή της Ανάληψης.

Όσον αφορά στο μέτωπο της Δαφνιώτισσας, ο δήμαρχος είπε ότι έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, αλλά όπως πρόσθεσε, «αυτό που μας ανησυχεί είναι μήπως και αυξηθεί η ένταση των ανέμων, διότι τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη».

Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Ανάληψης και όπως ανέφερε ο δήμαρχος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων με ενημερώνουν ότι εκεί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο τύπου «Σινούκ», ενώ περίπου στις 08:30 ξεκίνησε τις πτήσεις και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ».

Όσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 27 άτομα.

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Από τις 8:30 το βράδυ της Δευτέρας τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις νερού λόγω σκότους, ενώ στην περιοχή συνέχιζαν να επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα βρίσκονται ανεπτυγμένοι σε όλη την Ανατολική Αττική, προσπαθώντας να δαμάσουν τις φλόγες.

Το έργο τους συνδράμουν δεκάδες εθελοντές με 20 οχήματα, υπάλληλοι των δήμων και της περιφέρειας με 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή άλλαζαν διαρκώς κατεύθυνση με αποτέλεσμα να δημιουργούν νέα μέτωπα και αναζωπύρωναν τα παλιά, δυσκολεύοντας το έργο της πυροσβεστικής, η οποία δεν έχει καταφέρει έως τώρα να περιορίσει τη φωτιά, ενώ έχουν φτάσει ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Διακοπή κυκλοφορίας από και προς τα πύρινα μέτωπα

Για λόγους ασφαλείας των οδηγών η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλάμου–Καπανδριτίου και στη Νέα Εθνική Οδό στο ύψος του Καπανδριτίου με κατεύθυνση προς τον Κάλαμο.

Εκτροπή κυκλοφορίας γίνεται στα εξής σημεία

1. Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους

2. Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο

3. Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία

4. Πρώτο στρατόπεδο Βαρνάβα.

Από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου έχουν γίνει στάχτη, ενώ πολλοί κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους να καίγονται.

Όπως καταγγέλλουν, υπήρξε αδράνεια και καθυστέρηση στην αντίδραση της πολιτικής προστασίας. Πολλοί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δίνουν μάχη με τις φλόγες με όποιο μέσο μπορούν. Άλλοι έχουν ξεσπάσει σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις, στρατόπεδα, καθώς και ένα μοναστήρι. Επίσης, υπήρξαν προβλήματα λόγω των διακοπών ρεύματος και ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών, καθώς η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα. Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

Δείτε το βίντεο με το χρονικό της φωτιάς από την ΕΡΤ1:

Μαίνεται η πυρκαγιά στην ΗλείαΣε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί ο νομός Ηλείας, ύστερα από εξουσιοδότηση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνονται ανεξέλεγκτα στην Ηλεία, στο Κρυονέρι, το Περιστέρι και την Αγία Κυριακή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο του Κρυονερίου είναι ενισχυμένες, καθώς στο σημείο βρίσκονται 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο, 3 οχήματα του Δήμου και δύο μηχανήματα. Στο μικρότερο μέτωπο της Αγίας Κυριακής, επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ