Θέλετε να αδυνατίσετε; Σταματήστε να πίνετε παγωμένα ροφήματα με καλαμάκι

Aν θέλετε να βελτιώσετε την διατροφή σας και να χάσετε τα περιττά σας κιλά, πάψτε να χρησιμοποιείτε καλαμάκι και να πίνετε παγωμένα ροφήματα, συνιστά ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο δρ Τσαρλς Σπενς, καθηγητής Ψυχολογίας και ειδικός στην Γαστροφυσική λέει ότι μερικά απλά τεχνάσματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, διότι η απόλαυση του φαγητού είναι σε μεγάλο βαθμό συναισθηματική.

Η Γαστροφυσική είναι συνδυασμός γαστρονομίας και φυσικής και διερευνά τις πολλαπλές, φαινομενικώς ήσσονος σημασίας συνιστώσες που επηρεάζουν την αντίληψη της γεύσης, κατευθύνουν τις γευστικές προτιμήσεις μας και κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα αξιομνημόνευτο γεύμα και ένα που το ξεχνάμε μόλις τελειώσει.

Τί πρέπει επομένως να κάνουμε; Ο δρ Σπενς συνιστά τα εξής:

* Μην πίνετε αναψυκτικά με καλαμάκι, διότι έτσι καταστέλλεται η μυρωδιά του ροφήματος και αυξάνεται ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης.

* Μην πίνετε παγωμένα ροφήματα με το φαγητό, διότι μουδιάζουν τους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα και οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού.

* Αλλάξτε το σερβίτσιό σας. Προτιμήστε τα μικρότερα και κατά προτίμηση κόκκινα πιάτα. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε σε μεγάλα πιάτα, άθελά τους καταναλώνουν 40% περισσότερο φαγητό, ενώ το κόκκινο χρώμα ενεργοποιεί μηνύματα αποφυγής στον εγκέφαλο και μειώνει το αίσθημα της πείνας.

* Να μυρίζετε συνεχώς το φαγητό σας και να το μαγειρεύετε με μεράκι. Οι «δυνατές» μυρωδιές και οι καλές υφές του φαγητού βοηθούν τον εγκέφαλο να αποφασίσει καλύτερα πότε έχει χορτάσει.

* Αλλάξτε τα μαχαιροπίρουνά σας. Τα chopsticks είναι η ιδανική επιλογή, διότι κατ’ ανάγκην θα τρώτε πιο αργά, επομένως θα έχει χρόνο ο εγκέφαλος να λάβει τα μηνύματα του στομάχου ότι χόρτασε. Εναλλακτικά, αρχίστε να τρώτε με μικρά πιρούνια και κουτάλια.

* Κλείστε την τηλεόραση και τα βιβλία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν δεν συγκεντρωνόμαστε στο πιάτο μας, τρώμε τουλάχιστον 15% περισσότερο απ’ ό,τι όταν ήμαστε προσηλωμένοι στο φαγητό.

* Κρύψτε το φαγητό. Οποιοδήποτε εμπόδιο βάλετε ανάμεσα σε εσάς και στα αγαπημένα σας παχυντικά εδέσματα, είναι ανεκτίμητο για τη μείωση των θερμίδων. Αντιθέτως, βγάλτε σε κοινή θέα ό,τι πιο υγιεινό υπάρχει.

* Να κόβετε μικρότερα κομμάτια. Μειώστε το μέγεθός τους κατά 50% και θέστε περιορισμούς σε πόσα θα φάτε.

* Να πίνετε άφθονο νερό πριν το φαγητό. Δύο ποτήρια μισή ώρα πριν καθίσετε στο τραπέζι μπορεί να σας γλιτώνουν από τουλάχιστον 40 θερμίδες σε κάθε σας γεύμα.

* Να τρώτε μπροστά σε καθρέφτη για να βλέπετε στ’ αλήθεια πόσο και τι τρώτε.

* Μην τρώτε ποτέ μόνοι. Η παρουσία φίλων και συγγενών ενθαρρύνει πιο υγιεινές επιλογές φαγητού.

Όλες αυτές και πολλές άλλες συμβουλές παρατίθενται σε ένα βιβλίο που έγραψε ο δρ Σπενς και τιτλοφορείται Gastrophysics (εκδ. Penguin).

Πηγή: tanea.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ