Τσελέντης στον Realfm 97,8: Ο σεισμός είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κίνδυνος από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη Λέσβο να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος να διεγερθούν άλλα ρήγματα στην ίδια περιοχή μετά τον ισχυρό σεισμό στη Λέσβο ο καθηγητής σεισμολογίας απάντησε ότι “υπάρχει κίνδυνος. Να θυμίσω ότι τον Γενάρη είχαμε μεταξύ βορείου Λέσβου και Τουρκίας μια συστοιχία από έξι περίπου σεισμούς 5,6 – 6 Ρίχτερ και τότε μάλιστα κάποια έλεγαν ότι δεν μας αφορούν γιατί είναι σε άλλη χώρα, αυτό έδειχνε πολλά πράγματα. Έπειτα από λίγο καιρό είχαμε κάποιους σεισμούς νοτιότερα. Ο σεισμός ο χθεσινός είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα και εύχομαι αυτά τα ρήγματα να μην είναι κάτω από το νησί. Ας έχουμε το νου μας και ο κόσμος ας έχει μία στοιχειώδη επιφύλαξη, το τονίζω και πάλι όχι στα παλιά τα σπίτια μέσα”.

Αναφερόμενος στη σεισμική ακολουθία ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι “ο σεισμός ο οποίος έγινε εχθές, έγινε σε ένα ρήγμα μέχρι στιγμής λίγο άγνωστο. Γενικά υπήρχε μία εκτίμηση ότι η περιοχή αυτή είναι διεγερμένη, το ρήγμα αυτό εμείς το έχουμε δει να έχει μήκος 45 χιλιόμετρα, εν δυνάμει μπορεί να δώσει μέχρι 6,5 Ρίχτερ. Το θέμα όμως είναι ότι η Λέσβος περιβάλλεται από μία συστοιχία περίπου 12 μεγάλων ρηγμάτων, μερικά από τα οποία περνάνε και κάτω από το νησί” και πρόσθεσε:

“Με δεδομένο ότι ένας σεισμός της τάξης του 6,1, 6,3 Ρίχτερ σύμφωνα με τις τελευταίες μας επικαιροποιήσεις, έχει εν δυνάμει να δώσει ισχυρό μετασεισμό της τάξεως του 5,5-5,6, και πρέπει να μας έχει δώσει μέχρι τώρα δεκάδες μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, δυστυχώς έχουμε μόνο δύο. Επομένως, κοιτώντας σήμερα το πρωί τις καταγραφές στο Γεωδυναμικό δεν σας κρύβω ότι άρχισα να ανησυχώ λίγο. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες, ώρες να βιώσουμε ένα πολύ ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 5,5 Ρίχτερ”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ