Ο “Γολγοθάς” των νεφροπαθών

Αρνήθηκαν να μπουν στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού και να κάνουν αιμοκάθαρση  νεφροπαθείς στη Χίο, καθώς τα απαραίτητα φάρμακα δεν έφτασαν ποτέ στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν μετά τις κινητοποιήσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα.  Από τις 11 το πρωί, στο χώρο του νοσοκομείου και μέχρι πριν από λίγο, οι νεφροπαθείς ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Χίου και διεμήνυσαν ότι δεν θα μπουν μέσα παρά μόνο εάν έρθουν τα φάρμακα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, αξίας 2.500 ευρώ για τον καθένα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών, Νίκος Χαλκιάς, δήλωσε στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ της Χίου ότι όλοι οι νεφροπαθείς θα προχωρούσαν στην ίδια κίνηση, μη αντέχοντας άλλο να τους εμπαίζουν και να μην αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη, αφού τοπικά ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε επίσημη ενημέρωση για να τους χορηγηθούν φάρμακα, ενώ οι φαρμακοποιοί σήκωναν τα χέρια ψηλά, μιας και δεν έχει αλλάξει κάτι ώστε να επανέλθουν στο καθεστώς της πίστωσης.

 

Ο νεφροπαθής Χρήστος Καραγιώργης, έκανε λόγο για “ψυχικό θάνατο” εξαιτίας της κατάστασης που αντιμετωπίζουν όλο αυτό το διάστημα καλούμενοι να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Τελικά του εστάλησαν τα φάρμακα στο νοσοκομείο και θα έκανε αιμοκάθαρση, ύστερα από δωρεά του Στ. Φαφαλιού, ο οποίος για ένα διάστημα – άγνωστο πόσο- θα καλύψει αυτό το κόστος για τους νεφροπαθείς.

Όλα αυτά που βιώνουμε ήταν αναμενόμενα, όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου, Θόδωρος Νικολαϊδης, απ’τη στιγμή που μειώθηκε η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, του δεύτερου πανευρωπαϊκά μεγαλύτερου φορέα, η οποία αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ από 0,6% που ήταν.

Εκτός από τους νεφροπαθείς στο νοσοκομείο βρισκόταν και ο Δημήτρης Μυωτέρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, αλλά και η Πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα, που επίσης δίνουν τον αγώνα τους για τα αυτονόητα, το δικαίωμα στις υπηρεσίες υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι νεφροπαθείς της Χίου, προειδοποιούν ότι, αν μέχρι την Τετάρτη δεν υπογραφεί και σταλεί εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που θα τους παρέχει τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από το φαρμακείο του οργανισμού, ή από τους φαρμακοποιούς με πίστωση, θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Πηγή:alithia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ