Η εισήγηση του καθηγητή Δημητρίου Λινού στο συνέδριο “Επείγουσα Χειρουργική στον Κόσμο”

Από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2017, πραγματοποιείται στην Αθήνα ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο με θέμα: “Επείγουσα Χειρουργική στον Κόσμο” (Emergency Global Surgery). Το Συνέδριο οργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (ACS).

Η εισήγηση του καθηγητή Δημητρίου Λινού στο Συνέδριο: 

Εισήγηση Καθηγητού κ. Δημητρίου Λινού

Governor, Ελληνικό Τμήμα Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών

Πρόεδρος, International Association of Endocrine Surgeons

“Πριν ένα χρόνο, η Διευθύντρια του American College of Surgeons, Dr Patricia Turner, που έχουμε την χαρά να είναι μαζί μας σήμερα, έστειλε στο Ελληνικό Τμήμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών την επιστολή που βλέπετε. Στην επιστολή αυτή μας ανακοινώνει την επιλογή του Ελληνικού Τμήματος σαν τον νικητή του διαγωνισμού Dr. Pon Fund για την καλύτερη. Πρόταση, η οποία δεν είναι άλλη από τα μαθήματα Emergency Global Surgery-Case Studies που άρχισαν σήμερα το πρωί.

Η χθεσινή τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας τονίζει εντυπωσιακά την ανάγκη να εκπαιδευτούν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων στις σύγχρονες τεχνικές επείγουσας χειρουργικής.

Όπως βλέπετε και στο Πρόγραμμα, στα Πειραματικά Χειρουργεία της ΕΛΠΕΝ, θα γίνει εκπαίδευση πρακτική στα εξής θέματα:

  • Καθαρισμός τραυμάτων

  • Καθετηριασμός ουροδόχου κύστεως

  • Πως ελέγχεται η αναπνευστική οδός με βίντεο λαρυγγοσκόπηση

  • Πως ελέγχουμε την κοιλιά με λαπαροσκόπηση

  • Πως αντιμετωπίζουμε το τραύμα στο θώρακα

  • Πως αντιμετωπίζεται ο τραυματισμός των αγγείων

  • Επείγουσα αντιμετώπιση των εγκαυμάτων

  • Νευροχειρουργικές επείγουσες τεχνικές

  • Ορθοπεδικές επείγουσες τεχνικές

Την Κυριακή, θα θυμηθούμε από έναν από τους πρωταγωνιστές της βομβιστικής επίθεσης στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, τον Καθηγητή Γ. Βέλμαχο την εμπειρία του από την σωστή αντιμετώπιση πολλαπλών τραυματιών σε παρόμοιες τρομοκρατικές ενέργειες. Μάλιστα αμέσως μετά θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα υπέρ ρεαλιστικό Σενάριο αντιμετώπισης τέτοιας μαζικής καταστροφής.

Εκτός από τα πρακτικά μαθήματα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις κορυφαίων χειρουργών από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης D. Litwin θα μιλήσει για “Χειρουργικές αποφάσεις σε περιοχές με περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες”.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, Elias Degiannis, για το “τραύμα στο θώρακα”.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz της Αυστρίας, Uranues Selman, για την “εντερική απόφραξη”.

Ο Καθηγητής Jamal Hoballah του Αμερικανικού Πανεπιστήμιου της Βηρυτού για “τα τραύματα στα αγγεία”.

Ο Καθηγητής Richard Schulick για “τα επείγοντα χειρουργεία στο ήπαρ και χοληφόρα”.

Πολλοί άλλοι διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι χειρουργοί θα καλύψουν και θεωρητικά αλλά και πρακτικά τις τεχνικές για την αντιμετώπιση των επειγόντων αυτών καταστάσεων μετά από τραυματισμούς από τρομοκρατικά ή οποιασδήποτε άλλης αιτιολογίας χτυπήματα που απειλούν άμεσα την ζωή ενός ή πολλών συνανθρώπων μας.

Το Ελληνικό Τμήμα του American College of Surgeons ήδη από το 2011 που επανενεργοποιήθηκε, έχει ένα εντυπωσιακό αριθμό εκπαιδευτικών και Ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων.

Ιδιαίτερα πρέπει να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό τον επίτιμο Πρόεδρο Καθηγητή Ντίνο Κωνσταντινίδη, με τον οποίο από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε πολύ στενά για να φτάσουμε το Ελληνικό τμήμα του American College of Surgeons, όχι μόνο να θεωρείται από τα καλύτερα διεθνώς αλλά κυρίως να συμμετέχει ουσιαστικά στην Εκπαίδευση των Ελλήνων φοιτητών της Ιατρικής και νέων Χειρουργών.

Από τα ετήσια μαθήματα στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, το 2011-2012, μέχρι τα φετινά διαδραστικά μαθήματα στο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου. Από το Πανελλήνιο Συνέδριο των Φοιτητών στο Μέγαρο Μουσικής που το παρακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες φοιτητές μέχρι το φετινό φοιτητικό Συνέδριο στη Λάρισα. Από τα μαθήματα American College of Surgery – Review Course στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τα σημερινά hands-on μαθήματα σε πειραματόζωα, το Ελληνικό Τμήμα του American College of Surgeons συνεχίζει την παρουσία του στην Ελλάδα και διεθνώς.

Είμαστε ευτυχείς που ο τωρινός Πρόεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσουλφάς έχει ήδη δείξει τις ικανότητες του να προχωρήσει το Greek Chapter ακόμη πιο ψηλά.

Η διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου σε συνεργασία με τον σταθερό συμπαραστάτη όλων των Ελληνικών προσπαθειών στην Πειραματική Χειρουργική κ. Απόστολο Παπαλόη αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να ευρίσκεται σε περίοδο οικονομικής κτήσεως, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι συνεχίζει να παίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη πρόοδο της Ιατρικής και ειδικότερα της Χειρουργικής Διεθνώς.

Τέλος θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους χορηγούς των περισσότερων ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων μας, όπως και η σημερινή, την Ιωάννα και τον Αλέξανδρο Πρίνο που μοιράζονται μαζί μας το όνειρο για μια καλύτερη Ελλάδα.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ