Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Μπέου για να επιστρέψει στη δημαρχία Βόλου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄αριθμ. 360/2017 απόφασή του, απέρριψε την προσφυγή του έκπτωτου δήμαρχου Βόλου και πρώην πρόεδρου του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέα Μπέου που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η από 2.12.2015 απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με την οποία τέθηκε σε αργία. Υπενθυμίζεται ότι ο Αχιλλέας Μπέος τέθηκε σε αργία λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου του 2011 και της αμετάκλητης παραπομπής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως σύσταση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε απάτη κατ΄επάγγελμα και συνήθεια, συμμετοχή σε παράνομα στοιχήματα κατ΄ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε αυτό, δωροδοκία και δωροληψία και παράνομη βία. Ακόμη, σε βάρος του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι (εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα).

Όπως είναι γνωστό από τον περασμένο Οκτώβριο του 2016 έχει ξεκινήσει η δίκη του κ. Μπέου, ο οποίος μαζί με άλλα 84 άτομα δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Τώρα, το Γ΄τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμίας) απέρριψε τον ισχυρισμό του Αχιλλέα Μπέου ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς τέθηκε σε αργία χωρίς να έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, παραβιάζοντας έτσι την ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει το τεκμήριο της αθωότητας.

Ακόμη, απορρίφθηκε και ο ισχυρισμός του, ότι όταν τέθηκε σε αργία νοθεύτηκε η λαϊκή εντολή, δηλαδή η βούληση των ψηφοφόρων που του έδωσαν το χρίσμα του δημάρχου, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό το άρθρο 102 του Συντάγματος, ενώ απορρίφθηκε και ο ισχυρισμός ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Όμως, ο κ. Ποταμίας, που μειοψήφισε, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του κ. Μπέου ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 102 του Συντάγματος, καθώς νοθεύτηκε η λαϊκή βούληση αλλά και η ποινική εμπλοκή του δεν αποτελεί κώλυμα εκλογιμότητας για το συγκεκριμένο αξίωμα (δημάρχου).

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Διευκρινίσεις της Θάνου μετά το «όχι» των αρεοπαγιτών στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ