Χωρίς θέρμανση το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας – Εξετάζουν νεογνά και ηλικιωμένους στο κρύο – ΦΩΤΟ

«Ήρθε ηλικιωμένος ασθενής με λοίμωξη του αναπνευστικού και δεκατική πυρετική κίνηση και δεν μπορούσα να βάλω το ακουστικό να τον ακούσω, γιατί από το κρύο αδυνατούσε να σηκώσει την μπλούζα του», με αυτά τα λόγια περιγράφει τις συνθήκες στο Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας ο διευθυντής και επιστημονικός υπεύθυνος Διονύσης Χρυσάφης.

Όπως αναφέρει το patrisnews.com, το πετρέλαιο έχει τελειώσει εδώ και 8 ημέρες και το κτίριο είναι «παγωμένο», με συνέπεια οι γιατροί να προσπαθούν να εξετάσουν με απαγορευτική θερμοκρασία ασθενείς που κατά κύριο λόγο ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη.

«Προσπάθησα έστω να μετρήσω το οξυγόνο στον ασθενή, αλλά για να δουλέψει το οξύμετρο, πρέπει το δάχτυλο να είναι ζεστό. Δεν μπορούσα ούτε αυτό να κάνω. Δεν μπορούμε να κάνουμε ιατρική έτσι», τόνισε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ.Χρυσάφης, ζητώντας από τους αρμόδιους να λυθεί το θέμα της προμήθειας του πετρελαίου το συντομότερο δυνατόν, για να μην κινδυνεύσει η υγεία των κατοίκων.

Ο κ.Χρυσάφης πρόσθεσε ότι τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και μια εξέταση όπως το καρδιογράφημα είναι ανέφικτη. «Φανταστείτε να έρθει κάποιος με πόνο στο στήθος και να πρέπει να του κάνω καρδιογράφημα. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι γύρω στους 3-4 βαθμούς. Το τι σοκ θα υποστεί αν του βάλω βαμβάκι με νερό στο στήθος δεν μπορεί να περιγραφεί», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μας εξήγησε, από τον Ιανουάριο ενημέρωσε εγγράφως για το πετρέλαιο και το αίτημά του εγκρίθηκε από την 6η ΥΠΕ. Ωστόσο, η ενημέρωση που έχει είναι ότι ο προμηθευτής δεν έχει πληρωθεί.

«Ο προμηθευτής από την Πάτρα που μας φέρνει το πετρέλαιο, υποστηρίζει ότι δεν έχουν πιστωθεί χρήματα στον λογαριασμό του, με αποτέλεσμα να μη δέχεται να μας προμηθεύσει με πετρέλαιο θέρμανσης. Είμαστε κανονικά στον πάγο. Όλο το κτίριο ήταν παγωμένο και αναγκαστικά προσπαθούμε με αερόθερμα και διάφορα άλλα σώματα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει», ανέλυσε ο κ.Χρυσάφης, συμπληρώνοντας ότι η κρίση στη χώρα δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο άλλοθι.

Εξέταση νεογνού στους 12 βαθμούς

Γύρω στις 10 το πρωί, ένα βρέφος μόλις δύο μηνών εξεταζόταν από τον παιδίατρο του Κέντρου Υγείας υπό ακατάλληλες συνθήκες, καθώς η θερμοκρασία μόλις είχε αγγίξει τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο 30χρονος πατέρας του παιδιού, ο οποίος προσήλθε μαζί με τη σύζυγό του από την ΤΚ Σκληρού της Μεσσηνίας, Αλ.Ρέμα, δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί οι εξετάσεις του νεογνού γίνονται μέσα στο κρύο.

«Μένω στου Σκληρού και έρχομαι εδώ με το παιδί δύο μηνών. Εξετάστηκε μέσα στο κρύο. Αν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι, γιατί το ΚΥ Ανδρίτσαινας είναι το πιο κοντινό μας και ερχόμαστε πολύ συχνά για εξετάσεις και φάρμακα του παιδιού. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Θέλω πολλή ώρα για Πύργο ή Τρίπολη ή Καλαμάτα Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους γιατρούς, αλλά δυστυχώς δεν έχουν τα σύνεργα για να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους», τόνισε ο 30χρονος, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας μόλις είχαν αγοράσει ένα ηλεκτρικό σώμα για να το τοποθετήσουν στο γραφείο του παιδιάτρου.

Σε αυτή τη λύση κατέφυγαν και οι υπόλοιποι γιατροί του Κέντρου Υγείας, καθώς σε κάθε ιατρικό θάλαμο συναντήσαμε αερόθερμα και ηλεκτρικές σόμπες, τις οποίες έφεραν από το σπίτι τους για να μπορούν να εξετάζουν ανθρώπινα τους ασθενείς.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Μίλτος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» ότι «είναι απαράδεκτο να μην έχει πετρέλαιο θέρμανσης το Κέντρο Υγείας και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Εκτός αυτού, οι γιατροί δύσκολα κάνουν εφημερίες τις βραδινές ώρες γιατί είναι πολύ το κρύο, ελπίζουμε να λυθεί σύντομα το πρόβλημα».

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, η 6η ΥΠΕ έχει εγκρίνει από τις 27 Ιανουαρίου τη δέσμευση ποσού 2.626 ευρώ για 2.500 λίτρα για το ΚΥ Ανδρίτσαινας με την ενημέρωση ότι μέγιστος χρόνος εκτέλεσης της παραγγελίας είναι οι 45 ημέρες. Η απόφαση έχει ελεγχθεί από την οικονομική υπηρεσία και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο εγκρίσεων και εντολών πληρωμής της υπηρεσίας.

Η εφημερίδα «Πατρίς» επικοινώνησε με τον προμηθευτή, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από την 6η ΥΠΕ για το πότε θα πιστωθούν τα οφειλόμενα από το 2016 χρήματα και είναι με «δεμένα χέρια».

«Δυσκολευόμαστε να συνεννοηθούμε με έναν αρμόδιο στην 6η ΥΠΕ, δεν μας απαντά στα τηλέφωνα. Η τελευταία μας συνεννόηση ήταν μέσω email στα μέσα Γενάρη, όπου μας είπαν ότι από τα χρήματα για 10 Κέντρα Υγείας, θα μας δώσουν χρήματα μόνο για ένα (σ.σ. της Βάρδας)», είπε χαρακτηριστικά ο προμηθευτής, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες και πέρυσι ξεπέρασαν τους τέσσερις μήνες.

«Προμηθεύουμε χειμώνα και πληρωνόμαστε καλοκαίρι. Κατανοώ απόλυτα το πρόβλημα, γιατί περνάνε και δικοί μας άνθρωποι από νοσοκομείο. Ζητάμε μια επίσημη ενημέρωση για το πότε θα πληρωθούμε και δεν την έχουμε…», είπε ο προμηθευτής, Τάσος Κολοκυθάς.

Πηγή: patrisnews.com

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή άνευ προηγουμένου στο Κολωνάκι – Ξεγέλασαν ηλικιωμένη

Συμβολικός 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής από αγρότες

Αγωνία με την εξαφάνιση δύο ανήλικων στο Ηράκλειο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ