“Καμπανάκι” από τον Guardian για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ενόψει κακοκαιρίας

Το νέο κύμα κακοκαιρίας και κρύου που αναμένεται να «χτυπήσει» τη νότια Ευρώπη τις επόμενες ημέρες έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για την υγεία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που ζουν κάτω από «άθλιες συνθήκες» στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian, ενώ σημειώνει πως οι προβλέψεις για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έχουν κινητοποιήσει διεθνείς οργανισμούς, ομάδες βοήθειας αλλά και δημάρχους νησιών. Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση της Eva Cossé, που εργάζεται στην οργάνωση Human Rights Watch. «Χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να υποφέρουν άσκοπα, σε συνθήκες που γίνονται όλο και πιο απελπιστικές. Οι αποτυχημένες πολιτικές της Ευρώπης έχουν συμβάλει στην τεράστια ταλαιπωρία των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας κατακραυγής αυτόν τον μήνα, μετά το σοκαριστικό βίντεο από τη Λέσβο και τις σκηνές που ήταν θαμμένες στο χιόνι», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως «μετά την κατακραυγή η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει ένα πολεμικό πλοίο για να στεγάσει προσωρινά μέχρι 500 άτομα που κρατούνταν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια. Άλλοι μετακινήθηκαν σε θερμαινόμενα κοντέινερ δοχεία, σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε διαμερίσματα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian, «τα μέτρα αυτά αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Και με τη σφοδρή κακοκαιρία που έρχεται, αξιωματούχοι, εθελοντές αλλά και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται τα χειρότερα. Την Πέμπτη αναμένονται θερμοκρασίες υπό το μηδέν».

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτυρία προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας Καβαλαρίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ