“Όχι” στη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ λένε οι οπτικοί – Τι καταγγέλλουν

«Όχι» στη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία αλλάζει εντελώς η διαδικασία χορήγησης γυαλιών, λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου των οπτικών, υποστηρίζοντας ότι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε «λουκέτο».

Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών, ο  Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδος, ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος και η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας, σε ανοιχτή επιστολή τους ζητούν την απόσυρση της εκβιαστικής-όπως την χαρακτηρίζουν- σύμβασης και καλούν τον ΕΟΠΥΥ σε ουσιαστικό διάλογο.

«Εν μέσω εορταστικής περιόδου ο ΕΟΠYΥ αποφάσισε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου των Οπτικών αλλά και άλλων επαγγελμάτων υγείας να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής για τις παροχές που παρέχει στους ασφαλισμένους του. Παρουσίασε μια προχειρογραμμένη, γεμάτη κυρώσεις και υποχρεώσεις από και για τους οπτικούς σύμβαση η οποία δεν παρέχει καμία κάλυψη για τους Οπτικούς απέναντι στην γνωστή και αποδεδειγμένη αφερεγγυότητα του ΕΟΠYΥ, προς άμεση υπογραφή, με ημερομηνία έναρξης την 01/01/2017. Οι σύλλογοι Οπτικών –Οπτομετρών της Ελλάδας, δηλώνουμε αντίθετοι στην υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης οι οποία θα οδηγήσει σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, λόγω του ότι απαιτεί από τα καταστήματα Οπτικών να παρέχουν με πίστωση 90 ημερών τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες τους, ενώ την ίδια στιγμή δεν παρέχει την δυνατότητα συμψηφισμού σε ότι αφορά την πληρωμή του ΦΠΑ προς το κράτος. Με λίγα λόγια ο ΕΟΠYΥ θέλει να δίνει παροχές με τα χρήματα των Οπτικών καταστημάτων. Η συγκεκριμένη σύμβαση θα επηρεάσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων αλλά θα οδηγήσει και σε απώλειες εσόδων για το κράτος λόγω της μείωσης των πωλήσεων που θα έχουν οι εταιρίες χονδρικής πώλησης οπτικών ειδών από την επιβαλλόμενη έλλειψη ρευστότητας, και σε απώλειες θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στον χώρο των Οπτικών. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της εκβιαστικής, χωρίς πρότερης διαβούλευσης και καταδικαστικής για το μέλλον του κλάδου μας σύμβασης. Προσκαλούμε τον ΕΟΠYΥ σε ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την αναβάθμιση των ήδη υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων από τα οπτικά καταστήματα προς τους ασφαλισμένους, με γνώμονα ρεαλιστικές, οικονομικές και κοινωνικές βάσεις», αναφέρουν στην επιστολή.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία ιδιοκτήτη καταστήματος οπτικών στη Θεσσαλονίκη, στο enikos.gr.  «Με το μέχρι πρότινος σύστημα οι ασφαλισμένοι δικαιούταν 100 ευρώ ανά 4 χρόνια για γυαλιά, ως παροχή από τον ΕΟΠΥΥ. Τα 100 ευρώ τα πλήρωναν οι ασφαλισμένοι στο οπτικό κατάστημα, στη συνέχεια κατέθεταν την απόδειξη στον ΕΟΠΥΥ και ο τελευταίος κατέθετε τα χρήματα απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.  Τόσο κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ την οφθαλμική υγεία των ασφαλισμένων του…»  αναφέρει ο καταγγέλλων και τονίζει πως ξαφνικά στις 21/12 το μεσημέρι όλοι οι σύλλογοι  ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς από τον ΕΟΠΥΥ, ότι έχει προγραμματιστεί επείγουσα συνάντηση για την επόμενη ημέρα (22/12), στις 10:00 το πρωί, στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.

«Το θέμα προς συζήτηση ήταν ότι από 01/01/2017 δεν θα γίνονται πλέον δεκτές από τον ΕΟΠΥΥ οι αποδείξεις των οπτικών, αλλά θα υπάρχουν ατομικές συμβάσεις μεταξύ των οπτικών καταστημάτων και του ΕΟΠΥΥ.   Το email-πρόσκληση παρεμπιπτόντως δεν ήρθε ποτέ. Από το γραφείο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ήταν σαφές πως το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και ότι ως την Τετάρτη 28/12 θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, ώστε την Πέμπτη 29/12 το θέμα να περάσει από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ! Θεωρήσαμε απαράδεκτη, σκόπιμη και προκλητική την κίνηση αυτή, δεδομένου ότι η πρόσκληση έγινε σε λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη συνάντηση με μορφή τελεσίγραφου, εν μέσω εορταστικού ωραρίου, παραμονές Χριστουγέννων, σε μια περίοδο που όλοι οι συνάδελφοι έχουν αρκετά βεβαρημένο πρόγραμμα και εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα. Με το δικό τους σκεπτικό λοιπόν, θα έπρεπε την περίοδο που περιμένουμε να δουλέψουμε να αφήσουμε τα καταστήματα μας και να συγκεντρωθούμε στην Αθήνα για να συζητήσουμε εντελώς ξαφνικά ένα τόσο σημαντικό θέμα για ολόκληρο τον κλάδο.  Στη συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατάφερε να παρευρεθεί κανένας σύλλογος από άλλη πόλη, πλην της ΠΕΟΟ, η οποία έχει έδρα στην Αθήνα. Παρά τις αντιδράσεις, τόσο της ΠΕΟΟ, όσο και των υπόλοιπων συλλόγων, τελικά το νομοσχέδιο πέρασε» σημειώνει και συνεχίζει:

«Σύμφωνα λοιπόν με το νέο καθεστώς, ο οπτικός θα πρέπει να συγκεντρώνει τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων και να τα καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ ανά τρίμηνο, προκειμένου να πληρώνεται. Αυτό που δεν κατάλαβε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είναι ότι άλλο πράγμα είναι να χρωστάς 100,00 ευρώ σε 10 ανθρώπους και άλλο να χρωστάς 1.000 ευρώ σε έναν.  Από τα 100,00 ευρώ εμείς σαν επιχειρήσεις έχουμε να δίνουμε κόστος προμήθειας POS αν η συναλλαγή γίνει με κάρτα 24 % ΦΠΑ, 22 % ΦΌΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, 22% ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟ, ΧΩΡΙΣΤΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ ΑΛΥΛΕΓΓΥΗΣ!

Από αυτά που μένουν από τα 100 ευρώ πρέπει να πληρώσουμε το ΙΚΑ των υπάλληλων μας, το ΤΕΒΕ μας (να ανατροφοδοτήσουμε δηλαδή τα ταμεία), να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας, το ενοίκιο της επιχείρησης, το νερό, το φως, το τηλέφωνο, κ.τ.λ. και να μείνει και κάτι για μεροκάματο.

Για να διεκπεραιώσει στο ακέραιο αυτές της υποχρεώσεις μια επιχείρηση χρειάζεται ρευστότητα. Με το νέο καθεστώς που υποδεικνύει ότι η αποπληρωμή θα γίνεται μετά από τουλάχιστον ένα τρίμηνο, το μόνο που θα δημιουργείται είναι υποχρεώσεις με αποτέλεσμα τον οικονομικό της μαρασμό, τα χρέη και τελικά το κλείσιμο των οπτικών καταστημάτων. Επίσης το ποσό των τιμολογημένων παραπεμπτικών θα υπόκειται σε clawback και rebate με αποτέλεσμα το ποσό να είναι φορολογημένο εξ ολοκλήρου αλλά τα χρήματα που θα πληρωθεί ο οπτικός όταν και αν πληρωθεί θα τα πάρει κουτσουρεμένα! Συν τις άλλοις, ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογίσει ένα ποσό το οποίο θα διαθέσει το 2017 για δαπάνες οπτικών ειδών. Σε περίπτωση που οι

δαπάνες ξεπεράσουν το συγκεκριμένο ποσό, Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα ενημερώσει για αυτήν την εξέλιξη, και τα κατατεθειμένα τιμολόγια των οπτικών , απλά δε θα πληρωθούν! Αν δεν θέλουν να πληρώνουν χρήματα για τα οπτικά είδη στους ασφαλισμένους δεν χρειάζεται να κλείσουν τις επιχειρήσεις μας !  Ας το πουν δημόσια!. Δεν μπορεί το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες μας! Το πιο χυδαίο όμως είναι ο επικοινωνιακός τρόπος με τον οποίο προσπαθούν ο ΕΟΠΥΥ και κάποια ΜΜΕ να το προωθήσουνε στον κόσμο, πχ. “ΤΕΡΜΑ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ”. Δηλαδή για μια ακόμη φορά επιχειρούν να στρέψουν την μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη!»

«Επίσης ήθελα να ρωτήσω ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ και οι υπουργοί Υγείας μετά από τρείς μήνες  πληρώνονται; Είναι δυνατόν να νομοθετεί το κράτος να μην μας πληρώνει στην ώρα μας; Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι ότι στην καινούργια σύμβαση απαγορεύεται στον ασφαλισμένο να δαπανήσει πάνω από 100,00 ευρώ για τα γυαλιά του. Η σύμβαση που θέλει να υπογράψουμε τώρα ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει πως « Ο Β συμβαλλόμενος – δηλαδή ο οπτικός – απαγορεύεται να ζητήσει ή να εισπράξει επιπλέον χρεώσεις από τον δικαιούχο πέραν της οριζόμενης των 100 ευρώ.» Με λίγα λόγια απαγορεύει στον ασφαλισμένο να έχει την δυνατότητα να πάρει γυαλιά πέραν του ποσού των 100 ευρώ χωρίς να υπάρχουν κυρώσεις για το οπτικό κατάστημα, που σημαίνει ότι όσοι έχουν μεγάλους βαθμούς, ή/και χρειάζονται ειδικές κατασκευές, ή θέλουν καλύτερη ποιότητα φακών, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την παροχή που δικαιούνται!» καταλήγει ο οπτικός στην καταγγελία του επισημαίνοντας ότι στην ίδια κατάσταση είναι κι άλλοι κλάδοι όπως οι Λογοθεραπευτές-Ψυχοθεραπευτές.

Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει καταθέσει επερώτηση στη βουλή η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ