Την απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ προτείνει ο εισαγγελέας

Της Άννας Κανδύλη

Την απαλλαγή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου καθώς και δυο πρώην μελών της Αρχής για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Ιωάννης Κούτρας.

Η δικογραφία είχε επιστρέψει στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού κατόπιν της απόφασης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, να κάνει εν μέρει δεκτή την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος που είχε κάνει η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Μετά την αναίρεση η δικογραφία επέστρεψε, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, προς νέα κρίση στο συμβούλιο Εφετών προκειμένου να κρίνει αν ο κ. Γεωργίου θα παραπεμφθεί σε δίκη και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς έχει ήδη γίνει παραπομπή του για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Η απόφαση

Το Ποινικό Τμήμα του ΑΠ με την υπ΄ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του αναίρεσε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και κατά δύο μελών της ΕΛΣΤΑΤ, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.

Το αδίκημα συνίσταται στη χρήση ψευδών στοιχείων κατά το 2009 ώστε να διογκωθεί το έλλειμμα και να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων.

Τον τελευταίο λόγο πάντως έχει το Συμβούλιο Εφετών που με βούλευμά του θα αποφανθεί αν τελέστηκε όντως το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Διαβάστε επίσης:

Η επόμενη μέρα στη Χίο μετά τα επεισόδια – Πρόσφυγες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο – ΒΙΝΤΕΟ

Πρωτοποριακή επέμβαση στην Κρήτη – Χειρούργησαν εγκέφαλο με ξύπνιο τον ασθενή

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ