LIVE – H πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία το απόγευμα της Πέμπτης κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 43η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου όπου ενώθηκε με άλλες ομάδες διαδηλωτών που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού πρώτα παρέμεινε στην Σταδίου για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια όλοι μαζί συγκρότησαν πορεία η οποία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών, καθώς και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ενώ την πορείας ηγήθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Νωρίτερα στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί προς τιμήν των εξεγερθέντων φοιτητών.

Στην εκδήλωση μνήμης που έγινε στο προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, ο Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία» και επισήμανε ότι «το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη».

«Μία μικρή σπίθα ήταν αρκετή για να ανάψει μία πυρκαγιά που άνοιξε τον δρόμο διάπλατα για την Δημοκρατία και την Ελευθερία», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μία ομάδα φοιτητών ταύτισε το όραμά της με τον πόθο ενός ολόκληρου λαού».

Από το πρωί πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν και σήμερα το Πολυτεχνείο για να αποθέσουν ένα λουλούδι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της εξέγερσης.

Το χρονικό

Έξω από τη Βουλή η πορεία για το Πολυτεχνείο.

Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού πρώτα παρέμεινε στην Σταδίου για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια όλοι μαζί συγκρότησαν πορεία η οποία κατευθύνεται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού πρώτα περάσει από την πλατεία Συντάγματος και την ελληνική Βουλή.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Άνδρες των ΜΑΤ μπροστά από τη Βουλή

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη Βουλή.

Στο Σύνταγμα η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο

Στο Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στο ύψος της Βουλής βρίσκεται η πορεία για το Πολυτεχνείο με τελικό προορισμό την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Δείτε τις φωτογραφίες:                

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία

 

Ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν την σημαία και διαλύθηκαν.

Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία, πάντως, παραμένει κλειστός, καθώς αναμένεται να καταφθάσει εκεί η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που αυτήν την ώρα βρίσκεται στην Σταδίου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έξω από το Υπουργείο Οικονομικών

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα λόγω της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου έξω από τη Βουλή

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου πέρασε έξω από τη Βουλή.

Στην Κλαυθμώνος τα μέλη του ΣΦΕΑ

Το μπλοκ του Συνδέσμου των φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974 βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος για να συμμετάσχουν στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Δείτε τη φωτογραφία:

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στην κορυφή της πορείας

Μέλη της ΠΑΣΠ που κρατούν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας.  

Οι φοιτητές της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων όπου ξεδίπλωσαν τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη αυτός μας οδηγεί» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» κατευθύνονται μέσω της οδού Ακαδημίας προς τη πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο κύριος όγκος της πορείας ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 από το κτίριο του Πολυτεχνείου ενώ προσυγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Κλαθμώνος.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ