Επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για διακίνηση μαύρου χρήματος σε γιατρούς του ΕΣΥ

Της Άννας Κανδύλη

Στον αέρα βρίσκεται άλλη μια δίκη, λόγω μη έγκαιρης μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος. Μετά τη Siemens, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε επ’ αόριστον τη δίκη της εταιρίας Depuy, συμφερόντων του κολοσσού στον φαρμακευτικό χώρο «Johnson & Johnson» που εμπλέκεται σε διακίνηση μαύρου χρήματος σε γιατρούς του ΕΣΥ.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση των αλλοδαπών κατηγορουμένων, στους οποίους η κλήση παραδόθηκε μη μεταφρασμένη, ενώ το βούλευμα, αν και μεταφράστηκε, τους παραδόθηκε 17 ήμερες πριν τη δίκη. Βάσει νόμου, το βούλευμα έπρεπε να είχε επιδοθεί 40 ήμερες πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

Έτσι, οι δικαστές κήρυξαν άκυρη την κλήση και η δίκη θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή, όταν γίνει νόμιμη επίδοση των εγγράφων.

Η υπόθεση

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν παραπεμφθεί 24 κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Πρωταγωνίστρια φέρεται η βρετανική εταιρία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού «Depuy», η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό, δίνοντας παράλληλα μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού «Johnson & Johnson» φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ως το 2006 προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα,  υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Για να το πετύχει αυτό, δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς που φέρονται να έπαιρναν μίζες και “δώρα” από τα “μαύρα ταμεία” της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Διακοπή στη δίκη για διακίνηση μαύρου χρήματος σε γιατρούς του ΕΣΥ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ