Η ιστορία του Προεδρικού Μεγάρου που θαύμασε ο Ομπάμα

Το Προεδρικό Μέγαρο είναι ένα από τα στολίδια της Αθήνας που έχτισε ο Ερνέστο Τσίλερ στα τέλη του 19ου αιώνα.

 Χτίστηκε ως ανάκτορο των διαδόχων του ελληνικού θρόνου αλλά τελικά έγινε βασιλικό ανάκτορο. Γι αυτό είναι και γνωστό ως «Νέα Ανάκτορα»….

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Προεδρικού Μεγάρου καθυστέρησε λόγω της πτώχευσης της χώρας το 1893…. 

 

Το 1887 ο Γεώργιος Α’ ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Χάνσεν την εκπόνηση σχεδίων για την κατασκευή θερινών ανακτόρων στον Πειραιά. Οικονομικές δυσχέρειες όμως οδήγησαν στην εγκατάλειψη του εγχειρήματος.

 Το 1890 ο Γεώργιος ανέθεσε στον Τσίλερ να τροποποιήσει τα σχέδια του Χάνσεν και να κτίσει το Ανάκτορο του Διαδόχου στην Ηρώδου Αττικού, εκεί που άλλοτε βρισκόταν ο βασιλικός λαχανόκηπος.

Το 1891 άρχισε η κατασκευή του και ολοκληρώθηκε έξι χρόνια αργότερα. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της οικοδομής οφείλεται στην πτώχευση της χώρας το 1893! Τα έξοδα κατασκευής του είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου του ελληνικό δημόσιο και όχι, όπως συνήθως, εθνικοί ευεργέτες. Η πριγκίπισσα Σοφία ζήτησε από τον Τσίλερ να δώσει στο κτίριο χαρακτήρα ιδιωτικού μεγάρου και όχι ανακτόρου.

Το 1897, το τριώροφο κτίριο ήταν έτοιμο. Οι πρώτοι που έμειναν ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του Σοφία, οι οποίοι μέχρι τότε έμεναν στο Μέγαρο Νεγρεπόντη. Αργότερα προστέθηκε στο ισόγειο νέα μεγάλη αίθουσα χορού, κατά μήκος της σημερινής οδού Βασιλέως Γεωργίου Β’. Είναι η αίθουσα όπου σήμερα επιδίδονται τα διαπιστευτήρια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το 1909, μετά τη δεύτερη πυρκαγιά των Ανακτόρων, η βασιλική οικογένεια εγκαταστάθηκε προσωρινά στην αρχή, αλλά τελικά μόνιμα στο νέο ανάκτορο.

 Το 1924, με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως Προεδρικό Μέγαρο, για να στεγάσει εκ νέου τους βασιλείς από το 1935 μέχρι το 1967.

Από το 1974 είναι η κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας και φρουρείται από ευζώνους της προεδρικής φρουράς. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κανείς από τους Προέδρους δεν μένει μόνιμα. Όλοι προτιμούν το σπίτι τους και χρησιμοποιούν το Προεδρικό Μέγαρο ως γραφείο και φυσικά για τις επίσημες συναντήσεις όπως προβλέπει το πρωτόκολλο….

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ