Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδια σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Περίπου 150 άτομα εκτόξευσαν μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως από τις οδούς Τζωρτζ, Σολωμού, Στουρνάρη και Τοσίτσα, ενώ έστησαν οδοφράγματα.

Παράλληλα, άλλα άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ και μέσα από το Πολυτεχνείο, με την αστυνομία κάνει χρήση χημικών, προσπαθώντας να τα απωθήσει. Επίσης άγνωστοι έριξαν δύο βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

Λόγω των επεισοδίων, η Πατησίων έχει κλείσει μέχρι το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ παράλληλα κλειστοί είναι αυτή την ώρα, όλοι οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα, στην συγκέντρωση αριστεριστών και αντιεξουσιαστών. 

 

ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από τα επεισόδια στα Εξάρχεια

 

Έκαψαν βαν

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά και έκαψαν βαν στην οδό Καποδιστρίου, στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου.

Φωτιά σε κάδους απορριμμάτων 

Ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και ό,τι άλλο βρίσκουν μπροστά τους.

Ένταση επικράτησε στην οδό Σταδίου, μπροστά από την Παλαιά Βουλή, καθώς και στην οδό Πανεπιστημίου. Ορισμένα άτομα που βρίσκονταν στη συγκέντρωση αριστεριστών και αντιεξουσιαστών προσπάθησαν να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ πέταξαν εναντίον τους δύο βόμβες μολότοφ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με ρίψη χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αμερικής,  φοιτητές που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας συνεπλάκησαν με άνδρες των ΜΑΤ. 

Λίγο πιο κάτω, στην οδό Ομήρου, αντιεξουσιαστές και άνδρες των ΜΑΤ έδιναν μάχη σώμα με σώμα

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές διαδηλωτών.

Φωτό από την πορεία

Με συνθήματα «Ανεπιθύμητος», «Όχι στον πόλεμο, όχι στον ιμπεριαλισμό» αριστερές παρατάξεις, κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιεξουσιαστικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, ενόψει της πορείας διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε πως «η κυβέρνηση με τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων και των πορειών καταλύει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του ελληνικού λαού». Όπως τόνισε, «το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Οι κυβερνητικές απαγορεύσεις των συναθροίσεων μέρες Πολυτεχνείου αποτελούν πρόκληση στους ήρωες του Νοέμβρη που έδωσαν το αίμα τους για τη Δημοκρατία ενάντια στην αμερικανοκρατία. Διαδηλώνουμε και στέλνουμε ένα μήνυμα αγώνα για μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, δίκαιη, ανεξάρτητη με το λαό αφέντη στον τόπο του». Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή η μέρα δεν θα αργήσει να ξημερώσει».

Αστυνομικές κλούβες είχαν αποκλείσει την οδό Σταδίου, στο ύψος της οδού Αμερικής.

Η πορεία του ΠΑΜΕ 

Στην Ομόνοια, στις αρχές της οδού Σταδίου, ήταν το ραντεβού των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία, ωστόσο εμποδίστηκαν από κλούβες της αστυνομίας που είχαν στηθεί στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου.

Στη συνέχεια επέστρεψαν στην πλατεία Ομονοίας και η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη πορεία στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ – ΤΩΡΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ