Παπαζάχος: Το φαινόμενο της σεισμικής διέγερσης στην Ιταλία βαίνει προς εκτόνωση

Την εκτίμηση ότι το φαινόμενο της σεισμικής διέγερσης στην Ιταλία, που έδωσε την ισχυρή δόνηση, βαίνει προς εκτόνωση, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος και εξηγεί πώς γεννήθηκε ο μεγάλος αυτός σεισμός, που ταρακούνησε από άκρη σε άκρη τη γειτονική χώρα, προκαλώντας -ευτυχώς- μόνο υλικές ζημιές.

Στην ερώτηση για ενδεχόμενο σεισμικό ντόμινο που θα επηρεάσει την Ελλάδα, ο γνωστός σεισμολόγος δεν το θεωρεί πιθανό, μολονότι, όπως επισημαίνει, στη «σεισμολογία τίποτα δεν είναι απίθανο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Παρακολουθείτε τη σεισμική διέγερση στην Ιταλία; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το φαινόμενο;

Δεν είναι κάτι περίεργο και σπάνιο αυτό το φαινόμενο. Είναι σχετικά μικροί σεισμοί κατά μήκος της Ιταλίας που δεν μας αφορούν εμάς. Αφορούν την περιοχή εκείνη και το ξέρουν από καιρό οι Ιταλοί αυτό.

Τι ξέρουν δηλαδή;

Ότι η περιοχή τους είναι υψηλής σεισμικότητας. Μετά την Ελλάδα, η Ιταλία έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σ’ όλη της Μεσόγειο.

Τι γεννάει αυτούς τους ισχυρούς σεισμούς στην Ιταλία;

Η διαρκής σύγκρουση δύο τεκτονικών πλακών. Της Απουλίας πλάκας που καταλαμβάνει ολόκληρη την Αδριατική και φτάνει μέχρι το Ιόνιο και η οποία κινείται προς βορρά πιεζόμενη από την ιταλική χερσόνησο, που επίσης αποτελεί ξεχωριστή πλάκα κινούμενη προς το νότο και αυτή η σύγκρουση προκαλεί σεισμούς.

Έχει μεγάλο ρήγμα εκεί και μπορεί να ενεργοποιήσει τον ελληνικό χώρο;

Το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει μέχρι και 7 Ρίχτερ. Όσο για το εάν μπορεί να επηρεάσει τα δικά μας ρήγματα τίποτα δεν είναι στη σεισμολογία απίθανο άλλα δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο. Η Ιταλία έχει τις δικές τις σεισμικές πλάκες, τα δικά της ρήγματα.

Υπάρχει πάντως μια διάχυτη ανησυχία μετά τον σεισμό των Ιωαννίνων, άλλα και τον -λιγότερο ισχυρό- τελευταίο σεισμό στη Χαλκιδική.

Καλά, η Ελλάδα είχε πάντα τέτοιους μικρούς σεισμούς. Ο αντισεισμικός κανονισμός προβλέπει σε ποιες περιοχές υπάρχουν μεγάλα ρήγματα που μπορεί να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Τίποτα ιδιαίτερο.

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ένας τόσο ισχυρός σεισμός όπως αυτό της Ιταλίας που ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά και οικισμού, δεν είχε νεκρούς;

Αυτό συνέβη γιατί ο κόσμος τα είχε εγκαταλείψει με τους προσεισμούς και όταν έγινε μεγάλος δεν ήταν μέσα. Εδώ, στην Ελλάδα, ως γνωστόν έγινε μια μεγάλη ανανέωση των κτιρίων, οπότε τα δικά μας είναι πολύ πιο ανθεκτικά.

Με τα διατηρητέα κτίρια, τα οποία αναπαλαιώνονται για να αποτελέσουν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τι γίνεται;

Για όλα αυτά που αναπαλαιώνονται, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να καλούν μηχανικό και να του ζητούν να τους υποδείξει τι παραπέρα χρειάζεται το κτίριο για να αντέξει σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τσελέντης: Μπορεί μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο να γίνει μεγάλος σεισμός – ΒΙΝΤΕΟ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού –Καταιγίδες στα νότια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ