Χώρα γερόντων σε μια γηραιά ήπειρο η Ελλάδα

Μια χώρα συνταξιούχων καταλήγει να είναι η Ελλάδα… Το 2050 το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άτομα άνω των 65 ετών, όπως προκύπτει από τα ανησυχητικά στοιχεία για τη… γερασμένη Ελλάδα. Η υπογεννητικότητα, που αυξάνεται λόγω της βαθιάς κρίσης, αλλά και η συνεχής μετανάστευση, έχουν «γεράσει» τους Έλληνες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία εξέδωσε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε., που είναι στο 17,2%.

Πιο συγκεκριμένα, οι έξι πρώτες χώρες σε παγκόσμια κλίμακα που γηράσκουν ταχύτατα είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 20,7% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού.

Η υπογεννητικότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για αυτή την αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Γεροντολογικής Εταιρείας, η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9%) στην Ε.Ε., μετά τη Γερμανία (8,4%) και την Πορτογαλία (8,5%).

Ως αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται, όπως αναφέρει η Ελληνική Γεροντολογική Εταιρεία, ότι «θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια άτομα».

Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατομμύριο (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατομμύριο (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050, αφού πρώτα όμως προηγηθεί μια έντονη διακύμανση τις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν. Ε

ξάλλου, υπολογίζεται ότι το 2020 ένα στα 7 παιδιά που γεννιούνται θα έχουν έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονιό.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

Ακατάλληλη χώρα η Ελλάδα για τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ