Παγκόσμιο σοκ από τη νέα επίθεση στη Γαλλία – 84 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες – ΒΙΝΤΕΟ

84 νεκροί και περισσότεροι από 150 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 18 σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός της αιματηρής επίθεσης στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας όταν το βράδυ της Πέμπτης ένα φορτηγό παρέσυρε εκατοντάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν για την εθνική εορτή της χώρας. Μεταξύ των 84 νεκρών, βρίσκονται και 10 παιδιά. Παράλληλα τουλάχιστον πενήντα παιδιά νοσηλεύονται όπως έκανε γνωστό νοσοκομειακή πηγή.

Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Επίσης, με απόφαση των Ηλυσίων, από σήμερα, θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας.

Στη Νίκαια έφτασε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος θα συναντηθεί, με τις υπηρεσίες ασφαλείας και διάσωσης που κινητοποιήθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης αυτής. 

Το προφίλ του δραστή

Ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, 31 ετών, τυνησιακής καταγωγής είναι ο δράστης της επίθεσης. Ο μακελάρης γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1985 στην Τυνησία και έμενε στην Νίκαια.

Πρώτη φορά του χορηγήθηκε άδεια παραμονής το 2008, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα estrepublicain.fr ωστόσο στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ακόμη μια άδεια παραμονής με 10ετή διάρκεια, από το 2009 έως το 2019. 

Η ταυτότητα του, βρέθηκε στο φορτηγό μετά τον θάνατο του οδηγού από τα πυρά της αστυνομίας ανέφερε η εφημερίδα Nice-Matin, επικαλούμενη την αστυνομία. Ένα δεύτερο δελτίο ταυτότητας φέρεται να βρέθηκε μέσα στην καμπίνα του φορτηγού.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ ο οδηγός ήταν γνωστός στην αστυνομία για βίαιη συμπεριφορά, χρήση όπλων αλλά όχι με γεγονότα που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν επίσης ένα πιστόλι, μια ανενεργή χειροβομβίδα και ψεύτικα όπλα. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, το φορτηγό  νοικιάστηκε πριν από λίγες μέρες από τον δράστη της επίθεσης, στην περιοχή της Κυανής Ακτής.

Γείτονες του δράστη τον περιέγραψαν ως “μοναχικό” και “σιωπηλό”. Ο άνδρας ανέβαινε πάντα στο διαμέρισμά του με το ποδήλατό του και στάθμευε σε κοντινή απόσταση ένα φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του, όπως αναφέρουν.

Δεν φαινόταν να είναι θρησκευόμενος και φορούσε συχνά κοντό παντελόνι, σύμφωνα με τον Σεμπαστιέν, ο οποίος κατοικεί σε ένα τετραώροφο κτίριο στην ίδια γειτονιά.

Τη φωτογραφία από το συγκρότημα κατοικιών στο οποίο πραγματοποίησε το πρωί εκτεταμένες έρευνες η γαλλική αστυνομία, καθώς εκεί εκτιμάται ότι βρίσκεται το διαμέρισμα του δράστη, δημοσιοποίησε η εφημερίδα Nice-Matin.

Συγκλονιστική αποκάλυψη για το πώς ο μακελάρης ξεγέλασε τους αστυνομικούς

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο οδηγός του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στη γαλλική πόλη είχε παρκάρει σε μια κοντινή οδό περίπου εννιά ώρες πριν ανέβει στο τιμόνι και σκοτώσει 84 ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι τις Κυριακές και κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών, τα μεγάλα οχήματα απαγορεύονται στη Γαλλία, ωστόσο όταν πρόκειται για περιπτώσεις παράδοσης εμπορευμάτων, οι αρχές επιδεικνύουν κάποια ανοχή.

Έτσι λοιπόν, ο δράστης είπε στους αστυνομικούς ότι μεταφέρει παγωτά και εκείνοι του επέτρεψαν να περάσει χωρίς να του ασκήσουν κανέναν έλεγχο.

 Ο μοτοσικλετιστής που προσπάθησε να σταματήσει το φορτηγό 

Ένας μοτοσικλετιστής επιχείρησε να σταματήσει το φορτηγό, που έπεσε χθες το βράδυ πάνω στο πλήθος στη Νίκαια, προσπαθώντας να ανοίξει την πόρτα του οχήματος που κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, αλλά έπεσε στη διάρκεια της προσπάθειάς του, σύμφωνα με την αφήγηση του Γερμανού δημοσιογράφου Ρίχαρντ Γκούτγιαρ.

Συγκλονιστικά σκίτσα για την τραγωδία

Ένα συγκλονιστικό σκίτσο έστειλε αναγνώστης της γαλλικής Le Monde στα γραφεία της εφημερίδας με τίτλο «Το καλοκαίρι έφτασε».

Το σκίτσο αποτυπώνει την τραγωδία στη Νίκαια της Γαλλίας με την γαλλική σημαία να σχηματίζεται στην πολυσύχναστη παραλιακή λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ όπου έγινε η νέα αιματοχυσία, ενώ το κόκκινο της γαλλικής σημαίας, μετατρέπεται στο τέλος του δρόμου σε αίμα.

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει το σκίτσο του γνωστού σκιτσογράφου Κ.Λατούφ με αφορμή την νέα φρικαλεότητα που σημειώθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας και στοίχισε τη ζωή 84 ανθρώπων.

Το σκίτσο είναι εμπνευσμένο από τη φωτογραφία που έγινε viral, με ένα νεκρό παιδί, σκεπασμένο, και δίπλα την κούκλα του.

Αποτυπώνει λοιπόν την κούκλα να έχει ζωντανέψει, να στέκεται γονατιστή και να κρατάει εκείνη το χέρι του νεκρού κοριτσιού.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Δείτε την τρελή πορεία του φορτηγού, που σκόρπισε το θάνατο στη Νίκαια.

Τα πλάνα σοκάρουν, με το πλήθος να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις στην προσπάθεια του να σωθεί.

 

 

Δευτερόλεπτα μετά την πορεία θανάτου του φορτηγού μέσα στο πλήθος, ακούγονται απανωτοί πυροβολισμοί με τους Γάλλους αστυνομικούς να φωνάζουν.

Οι εικόνες που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το σημείο της τραγωδίας είναι ανατριχιαστικές.

Το φορτηγάκι με το οποίο έγινε η επίθεση στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, είναι διάτρητο από τις σφαίρες των αστυνομικών, ενώ σκληρές είναι οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες.

Νέο συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ δευτερόλεπτα μετά την τραγωδία – Σκληρές εικόνες

Ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο, στο οποίο καταγράφονται οι πρώτες στιγμές μετά την πολύνεκρη τραγωδία στη Νίκαια, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Στο βίντεο ακούγονται οι κραυγές αγωνίας των ανθρώπων και τις σειρήνες από τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά τρέχουν πανικόβλητοι, ενώ οι ψυχραιμότεροι προσπαθούν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Το Russia Today ανέβασε ένα σκληρό βίντεο που καταγράφει το μέγεθος της τραγωδίας, μετά την ξέφρενη πορεία του φορτηγού.

«Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε ο δήμαρχος της πόλης, Κριστιάν Εστροζί.

Αυτή η «εγκληματική ενέργεια» στοίχισε τη ζωή σε «δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Αλπ-Μαριτίμ, κάνοντας λόγο για «πιθανόν εκατό τραυματίες» και προειδοποιώντας πως «ο απολογισμός είναι ακόμη πολύ αβέβαιος». Ο οδηγός του αυτοκινήτου «είναι νεκρός», ανέφερε ο ίδιος.

 

Ένα κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι ο 31χρονος Γαλλοτυνήσιος οδηγός πυροβόλησε εναντίον των πολιτών πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα επάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό, και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος.

Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Πριν περάσει μια ώρα από την τραγωδία, η νομαρχία Αλπ-Μαριτίμ έκανε λόγο για μια επίθεση και κάλεσε τους πολίτες της Νίκαιας να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Μια μεγάλη δύναμη αστυνομικών και στρατιωτικών αναπτύχθηκε στο κέντρο της Νίκαιας, όπου έσπευσε επίσης μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων. Αποκλείστηκε επίσης η πλατεία Μασενά, στο κέντρο της Νίκαιας, σύμφωνα με άλλον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μαρτυρία που σοκάρει: Είδα ανθρώπους να εκτοξεύονται στον αέρα σαν κορίνες του μπόουλινγκ

Συγκλονίζουν τα όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας στο τηλεοπτικό δίκτυο, France24.

Νεαρή γυναίκα περιέγραψε τη σκηνή με την φονική πορεία του φορτηγού και μετά είπε: «Έσπρωξα τη μητέρα μου σε ένα κτίριο μαζί με ακόμα πενήντα ανθρώπους. Όταν έφτασα στην πόρτα τότε άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί. Εγκαταλείψαμε τα καρότσια στο έδαφος, μεταφέραμε τα παιδιά στα χέρια και περιμέναμε. Νομίζαμε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά ο κόσμος φώναζε “είναι τρομοκρατική επίθεση” όταν το φορτηγό άρχισε να παρασύρει τον κόσμο. Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί».

Ρεπόρτερ της τοπικής εφημερίδας, Nice-Matin ομολόγησε πως «είδα ανθρώπους να εκτοξεύονται στον αέρα σαν κορίνες του μπόουλινγκ. Άκουσα θορύβους, κραυγές που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Χάος και πανικός μετά την επίθεση στη Νίκαια

Στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, τη διάσημη λεωφόρο που εκτείνεται κατά μήκος της Μεσογείου και προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, υπάρχουν πτώματα στο έδαφος, σε σειρά, καλυμμένα με λευκή σημαία, θύματα της πορείας του φορτηγού.

 

Λίγα λεπτά μετά το τέλος του σόου με τα πυροτεχνήματα για τον εορτασμό της 14ης Ιουλίου, γύρω στις 23.00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας) το βαρύ φορτηγό σφηνώθηκε μέσα στο πλήθος ανάμεσα σε τουρίστες και κατοίκους της Νίκαιας που ετοιμάζονταν να γυρίσουν στα σπίτια τους, δήλωσε δημοσιογράφος του AFP που ήταν εκεί την ώρα της επίθεσης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

“Χρειάστηκε να καλύψω το πρόσωπό μου για να μην τραυματιστώ από τα συντρίμμια”, διηγείται ο Ρόμπερτ Χόλογουεϊ υπογραμμίζοντας ότι είδε αρκετούς νεκρούς στο έδαφος, ενώ επικρατούσε χάος. “Ήταν περίπου εκατό μέτρα μακριά μου, είχα μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να απομακρυνθώ”, πρόσθεσε.

Αρκετές μαρτυρίες περιγράφουν ανθρώπους να πηδούν κάτω από τη λεωφόρο, για να βρεθούν στην ακτή ώστε να σωθούν από το φορτηγό.

Η 37χρονη Μαρί εργάζεται στην υπηρεσία ασφάλειας στη Villa Massena, δύο βήματα από το σημείο της επίθεσης, όπου είχε οργανωθεί μεγάλη βραδιά για την εθνική γιορτή. “‘Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν να βρουν κάπου καταφύγιο”.

“Υπήρχαν παιδιά, ποδοπατούνταν…”, αφηγείται γεμάτη κατάπληξη, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της μέσα στη νύχτα, περνώντας από άδειους δρόμους πλέον, όπου περιπολούν ακόμη βαριά οπλισμένοι πολλοί στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Ναντέρ, διηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV πως είδε όλη τη σκηνή, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αρχικά νόμισε ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του φορτηγού. “Ήμουν στο δρόμο. Το φορτηγό σταμάτησε μπροστά μου, αφού θέρισε πολύ κόσμο”. Σύμφωνα με τον Ναντέρ, ο οδηγός έβγαλε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί την αστυνομία. “Οι αστυνομικοί τον σκότωσαν και φαινόταν το κεφάλι του πεσμένο στο παράθυρο του φορτηγού”.

Στην παράκαμψη ενός δρόμου, ένα παπούτσι με τακούνι, στο μέσο του οδοστρώματος , μαρτυρά τον πανικό που κυρίευσε τον κόσμο.

“Επικρατούσε μεγάλη σύγχυση. Δεν θυμάμαι να είδα το φορτηγό να τρέχει”, ανέφερε στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC η Αυστραλέζα ‘Εμιλι Γούτκινς, που βρισκόταν μερικές δεκάδες μέτρα από το φορτηγό τη στιγμή της επίθεσης. “Ακούγονταν κραυγές από το σημείο όπου ήταν το φορτηγό, ο κόσμος έτρεχε προς εμάς, χωρίς να ξέρει τι συνέβαινε, ή γύριζε πίσω και μετά άρχιζε να τρέχει πάλι”.

“Τρέχοντας, άκουσα αυτό που θεωρούσα εκείνη την ώρα ότι ήταν πυροτεχνήματα ή βεγγαλικά”, πρόσθεσε. Οι άνθρωποι παραπατούσαν, προσπαθούσαν να μπουν στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα γκαράζ, παντού αρκεί να μην είναι στο δρόμο”.

Πολύ γρήγορα μετά την επίθεση, οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν, όπως για μια ομηρεία στο τάδε ή το δείνα εστιατόριο, εκδηλώσεις πανικού επαναλαμβάνονται. Η πλατεία Μασενά, στο κέντρο της Νίκαιας, είναι αποκλεισμένη όπως και η Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ. Τελικά, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμιά ομηρεία…

Ολάντ: Η τρομοκρατική φύση της επίθεσης δεν αμφισβητείται

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει στο Παρίσι, όπου θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε η γαλλική προεδρία μέσω Twitter.

Διάγγελμα στον γαλλικό λαό, για την πολύνεκρη τραγωδία στη Νίκαια, απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

“Η τρομοκρατική φύση της επίθεσης δεν αμφισβητείται”, ανέφερε ο Ολάντ και πρόσθεσε: “Θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας στη Συρία και το Ιράκ”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό λαό, ότι τουλάχιστον 77 άνθρωποι, ανάμεσά τους και «πολλά παιδιά», σκοτώθηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια, και τόνισε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα».

Συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον 20 από τους δεκάδες τραυματίες, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και καταδίκασε την «τερατώδη» επίθεση.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας», ο Ολάντ δήλωσε πως αποφάσισε κατόπιν των συζητήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

«Η τρομοκρατική φύση της επίθεσης δεν αμφισβητείται», ανέφερε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόνισε επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε ότι θα μεταβεί εντός της ημέρας στη Νίκαια, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πολίτες και στις αρχές της πόλης.

Ο Ομπάμα για τη Νίκαια: Απ’ ό,τι φαίνεται είναι μία τρομοκρατική επίθεση

Ο Αμερικανός πρόεδρος ειδοποιήθηκε για την επίθεση στη Νίκαια και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για να ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία.

Ο Ομπάμα έδωσε σαφή εντολή συνεργασίας των αρχών των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την εξεύρεση των δραστών της τραγωδίας στη Νίκαια και έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα.

«Έχω δώσει εντολή στο επιτελείο μου για στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος καταδίκασε το γεγονός που, όπως είπε, «απ’ ό,τι φαίνεται είναι μία τρομακτική τρομοκρατική επίθεση».

Μέι: Η σκέψη μας είναι στη Νίκαια

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Το μήνυμα του Γιούνκερ για τη Νίκαια: Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για την επίθεση στη Νίκαια, κάνει λόγο για τρομοκρατία.

Θα πολεμήσουμε ενάντια στην τρομοκρατία εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. η αποφασιστικότητά μας θα έχει αξία μόνο με την ενότητα μας.

 

Πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές, αλλά δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη

Στο άκουσμα της τραγωδίας στη Νίκαια, αυτόματα σύσσωμος ο παγκόσμιος Τύπος έσπευσε να κάνει αναφορές στον ρόλο που μπορεί να έπαιξε το Ισλαμικό Κράτος.

Υπήρξαν ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται ο ISIS να κρύβεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Site Intel Group, οι τζιχαντιστές δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, αλλά πανηγυρίζουν.

Mirror: Το συγκλονιστικό SMS ενός κοριτσιού από τη Νίκαια – “Πεθαίνω, σ’ αγαπώ…”

Ένα ντοκουμέντο, που συγκλονίζει, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η Mirror. Πρόκειται για το sms που έστειλε ένα νεαρό κορίτσι στη φίλη της από τον τόπο της τραγωδίας στη Νίκαια.

 

«Πεθαίνω, σ’ αγαπώ…», της γράφει και δεν ξαναστέλνει με τη φίλη της να την παρακαλά να απαντήσει στα μηνύματα της.

 

Δείτε τη φωτογραφία:

Η ΦΩΤΟ από την τραγωδία στη Νίκαια που συγκλονίζει

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την πολύνεκρη τραγωδία στη Νίκαια είναι συγκλονιστικές, ωστόσο μία από αυτές έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτογραφία με το νεκρό παιδί στο δρόμο, δίπλα από την κούκλα του προκαλεί σοκ και θλίψη για τη νέα τραγωδία που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες

Η επίθεση καταγράφηκε, καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.

Είναι πλέον η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς. Αυτές οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν από το ίδιο δίκτυο ανθρώπων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, περίπου δεκαπέντε μέλη της οποίας σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους βομβιστές-καμικάζι. Περίπου 20 ακόμη μέλη του ΙΚ, ή φερόμενοι ως συνεργοί τους, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Η Γαλλία είχε ήδη μπει βίαια στην εποχή της τζιχαντιστικής βίας την 7η, την 8η και την 9η Ιανουαρίου 2015, με τις επιθέσεις εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και εναντίον ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη επιθέσεις ή απόπειρες.

Φωτιά σε κοντινή απόσταση από τον Πύργο του Άιφελ – ΦΩΤΟ

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγη ώρα μετά το τραγικό περιστατικό στη Νίκαια, σε κοντινή απόσταση από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.

Οι αρχές έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι η φωτιά δεν οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση, αλλά σε πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το εορτασμό της επετείου της πτώσης της Βαστίλης.

Τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου για το μακελειό της Νίκαιας – ΦΩΤΟ

Το μακελειό στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας αποτελεί το πρώτο θέμα σε σύσσωμο τον γαλλικό Τύπο με την πλέον συγκλονιστική φωτογραφία να φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, La Provence

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα της Μασσαλίας επέλεξε μία φωτογραφία, όπου θύματα της επίθεσης είναι σκεπασμένα με διάφορα υφάσματα με το φορτηγό, που σκόρπισε το θάνατο να φαίνεται λίγα μέτρα μακριά.

Όσο για τον κοινό παρονομαστή στους τίτλους, ήταν η λέξη “φρίκη”.

Ο σκιτσογράφος που «ενοχλεί» τον Ερντογάν συγκλονίζει με νέο σκίτσο για τη Νίκαια – ΦΩΤΟ

Ο σκιτσογράφος που «ενοχλεί» τον Ερντογάν συγκλονίζει με νέο σκίτσο για την τραγωδία στη Γαλλία.

Ο λόγος για τον διάσημο σκιτσογράφο Latuff, ο όποιος τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενοχλείται από τα καυστικά του σκίτσα.

Ο Latuff, εμπνευσμένος από την φωτογραφία της τραγωδίας που συγκλόνισε τον πλανήτη, έκανε το παρακάτω συγκλονιστικό σκίτσο.

Το Facebook ενεργοποίησε το Safety Check για τη Νίκαια

Την επιλογή Safety Check μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας ενεργοποίησε το Facebook.

Είναι ο γνωστός, πλέον, «Έλεγχος Ασφαλείας» σε περιπτώσεις καταστροφών, που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τους φίλους και τα αγαπημένα του πρόσωπα κατά τη διάρκεια ενός τραγικού γεγονότος.    

 

Διαβάστε επίσης

Συγκλονιστική μαρτυρία Ελληνίδας αυτόπτη μάρτυρα του μακελειού στη Νίκαια – ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκλονιστικό σκίτσο για την τραγωδία της Νίκαιας που έχει γίνει viral – ΦΩΤΟ

Η μαρτυρία του Έλληνα ιερέα της Νίκαιας για την φονική επίθεση – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ