Ήξεραν ότι έρχεται ναυάγιο εδώ και 4 χρόνια

Του Αλέξανδρου Κόντη

Το ναυάγιο της πασίγνωστης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, που συγκλονίζει την αγορά, με υποχρεώσεις προς τους πιστωτές που ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ, αποτελεί ουσιαστικά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος από το 2012, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν. 

Ένα «κανόνι», που αν σκάσει, απειλεί όχι μόνο να αφήσει χωρίς δουλειά 12.500 εργαζομένους της Μαρινόπουλος, αλλά και να συμπαρασύρει πολλούς από τους 3.000 προμηθευτές και 50.000 θέσεις εργασίας συνολικά. 

Κι όμως, η ιστορία αποτελούσε κοινό μυστικό στην αγορά εδώ και χρόνια. Όπως αποκαλύπτει η Realnews, η εταιρεία δεν δημοσίευσε ισολογισμούς από το 2012, ενώ είχε περάσει σε ζημιές από το 2010.

Ταυτόχρονα η Realnews φέρνει στο φως τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, που εξέφραζαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Μαρινόπουλος Α.Ε. να συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ αποτύπωναν και «αλχημείες» στην καταγραφή των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας αποτύπωναν δύο εκθέσεις ορκωτών λογιστών, ήδη από το 2014!

Πρόκειται για δύο εκθέσεις που στην ουσία απέκρυπτε η διοίκηση της εταιρείας, καθώς αποτύπωναν την εξαιρετικά δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Στην έκθεση ελέγχου ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή, η οποία συντάχθηκε τον Μάιο του 2015 και συνοδεύει τον ισολογισμό του 2014, εκφράζονται αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, λόγω των τρομακτικών χρεών της.

«Το σύνολο των στοιχείων του κυκλοφορούντος ενεργητικού της εταιρείας υπολείπεται του συνόλου των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά το ποσό των 161 εκατ. ευρώ. Οι συνθήκες αυτές υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιωδώς αβεβαιότητας, που ενδεχομένως δημιουργεί σημαντική αμφιβολία για τη βιωσιμότητα της εταιρείας και την ικανότητά της να συνεχίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα», σημειώνεται στην έκθεση του ορκωτού λογιστή.

Στην ίδια έκθεση, γίνεται λόγος και για «μαγείρεμα στοιχείων» στους ισολογισμούς του 2012 και του 2013, σημειώνοντας πως η εταιρεία προχώρησε σε «αναδρομικές διορθώσεις λαθών», σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τα οικονομικά της στοιχεία. «Η εταιρεία προέβη εντός της τρέχουσας χρήσης στη διόρθωση λαθών αναφορικά με τα θέματα επιφύλαξης της έκθεσης ελέγχου της προηγούμενης χρονιάς που εκδόθηκε τη 17η Ιουνίου 2014, εφαρμόζοντας τις απαιτήσεις του ΔΛΠ 8 (σ.σ.: Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα). Η εν λόγω διόρθωση εφαρμόστηκε αναδρομικά επηρεάζοντας τόσο τη συγκριτική περίοδο αναφοράς, ήτοι 31/12/2013, όσο και την έναρξη της νωρίτερης παρουσιαζόμενης συγκριτικής περιόδου, ήτοι 1/1/2013». 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

Διαβάστε επίσης:

Πετρόπουλος: Απρόβλεπτες εξελίξεις εάν πτωχεύσει η «Μαρινόπουλος»

Διορία για εξυγίανση και εξεύρεση λύσης πήρε η “Μαρινόπουλος”

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 υπέβαλε η JetOil

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ