Η μαφία των μεσολαβητών στα χωράφια της Θήβας – ΦΩΤΟ

Πακιστανοί που ζουν χρόνια στην Ελλάδα μεσολαβούν στους αγρότες για την επιλογή των εργατών. Φροντίζουν όμως να αποσπούν τμήμα της αμοιβής τους, με αποτέλεσμα οι εργάτες να ρίχνουν τις ευθύνες στους καλλιεργητές.

Στις καλλιέργειες κρεμμυδιών -και όχι μόνο- της Θήβας Πακιστανοί εργάτες που δουλεύουν στα χωράφια και παραγωγοί κάνουν λόγο για συμπατριώτες τους εργολάβους, οι οποίοι μεσολαβούν αποσπώντας μέρος του μεροκάματου προς όφελός τους, σύμφωνα με την εφημερίδα το «Έθνος».

Όλα ξεκίνησαν από ένα τροχαίο εργατικό ατύχημα, την περασμένη Παρασκευή, σε επαρχιακό δρόμο της περιοχής. Ο οδηγός του μικρού φορτηγού με καρότσα, αγρότης και ο ίδιος, είχε παραλάβει 30 Πακιστανούς για να τους μεταφέρει για δουλειά στο κτήμα κρεμμυδιών που διαθέτει.

Το όχημα ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο και οι εργάτες να εκτοξευθούν από την καρότσα και να πέσουν στο κανάλι.

Ο οδηγός συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Δευτέρα, ενώ 20 από τους εργάτες μεταφέρθηκαν με κατάγματα σε χέρια και πόδια στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας.

Ένας εξ αυτών βρίσκεται στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στην Αθήνα με κατάγματα στο σαγόνι. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η οποία, μέσω των εκπροσώπων της στη Θήβα, έφτασε στο σημείο.

Οι πρώτες καταγγελίες αφορούσαν πρακτικές τύπου «Μανωλάδας» στην περιοχή. Πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση, όπου οι Πακιστανοί δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σύγχρονης δουλείας σε καλλιέργειες φράουλας. Κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε αρχικά να παρουσιαστεί και στις καλλιέργειες κρεμμυδιών της Θήβας.

Όμως, οι μαρτυρίες, τόσο της Πακιστανικής Κοινότητας, όσο και των Θηβαίων καλλιεργητών περιγράφουν ένα νέο για την περιοχή φαινόμενο…

Τι λένε οι τραυματίες

«Δουλεύουμε 11 με 12 ώρες την ημέρα» αναφέρει ο Μαχαμάντ Ελιάς. Είναι ένας από τους τραυματίες του ατυχήματος. Το κεφάλι του είναι γεμάτο ράμματα και ο πόνος φαίνεται στο πρόσωπό του. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από τρεις μήνες μαζί με τον φίλο του Μαχαμάντ Ταχέρ (σ.σ.: είναι ξαπλωμένος στο διπλανό κρεβάτι) και έκτοτε κάνουν μεροκάματα στον συγκεκριμένο καλλιεργητή τρεις ημέρες την εβδομάδα. Καλλιεργούν μαζί με κάποιους άλλους την 14 στρεμμάτων έκταση, για την οποία θα αμειφθούν με 40 ευρώ ανά στρέμμα. Ένας απλός υπολογισμός δείχνει ότι θα πάρουν περίπου 19 ευρώ την ημέρα. Άλλοι πληρώνονται με διαφορετικό καθεστώς και δηλώνουν ότι το μεροκάματό τους ανέρχεται σε 20 ευρώ την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος αποφασίζει το τελικό ποσό της αμοιβής τους. Επομένως, εύλογα σκέπτονται ότι ευθύνονται οι εργοδότες…

«Η εκμετάλλευση προέρχεται από τους ομοεθνείς τους» λέει στο «Έθνος» ο Ηλίας Χατζηδούρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θήβας.

«Δεν δίνουμε μεροκάματο κάτω των 25 ευρώ. Και εάν κάποιος καλλιεργητής δεν παρέχει τροφή στους εργάτες του, θα τους δώσει από δύο έως πέντε ευρώ παραπάνω για το φαγητό τους». «Υπάρχουν τέσσερα συγκεκριμένα άτομα που διαμένουν χρόνια στην πόλη. Εκείνοι είναι που φέρνουν νέο κόσμο από το Πακιστάν και τους εκμεταλλεύονται, ενώ έχουν και συνεργάτες που ελέγχουν τα γύρω χωριά» υποστηρίζει.

Άλλωστε, η Θήβα καλύπτει το 70% περίπου της παραγωγής σε κρεμμύδια πανελλαδικά, επομένως οι ανάγκες σε εργατικό προσωπικό είναι αυξημένες. «Εάν εξαιρέσουμε τους δύο με δέκα ”μόνιμους” εργάτες που απασχολεί ένας αγρότης, όταν χρειάζεται μαζικά εργάτες να δουλέψουν στα κτήματά του είναι ευκολότερο να απευθυνθεί σε εργολάβο. Αυτοί όμως φέρνουν νέους εργάτες από 18 έως 35 ετών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα ούτε πού να απευθυνθούν για υποστήριξη και τους… τσουβαλιάζουν σε παραπήγματα διαφόρων ειδών. Παίρνουν προμήθεια ακόμα και για τη σίτιση ή τη στέγαση» καταγγέλλει.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, υπάρχει συγκεκριμένη διαπραγμάτευση (σ.σ.: παζάρι το ονομάζει) για το μεροκάματο που θα πάρουν οι εργάτες. Ανάλογα με τα άτομα που χρειάζεται κάθε καλλιεργητής, οι διαμεσολαβητές βλέπουν το αγροτεμάχιο, διαπραγματεύονται το μεροκάματο και καλούν τον αγρότη να παραλάβει τους εργάτες από προκαθορισμένο σημείο. «Ειδικά η καλλιέργεια κρεμμυδιών αμείβεται με το στρέμμα» εξηγεί ο κ. Χατζηδούρος. «Ο αγρότης ζητά μια τιμή για το κτήμα του, εκείνοι προτείνουν μια άλλη τιμή και βρίσκεται μια μέση λύση. Επιπλέον είναι οι ίδιοι που επιτηρούν την εργασία των εργατών ή αναθέτουν την επιστασία σε κάποιον δικό τους» καταλήγει.

«Το κακό γίνεται από τους εργολάβους», λέει ευθαρσώς ο κ. Αντώνης Τζουμανέκας, ένας από τους «καλούς» εργοδότες, όπως ομολογούν οι εργάτες του.

Τζαβέντ Ασλάμ: Πρέπει ο καθένας να δουλεύει ελεύθερα, χωρίς μεσάζοντες

Δέκτης καταγγελιών από συμπατριώτες του που δουλεύουν στη Θήβα γίνεται καθημερινά ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Τζαβέντ Ασλάμ. «Οι εργάτες έχουν παράπονα τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργολάβους. Θέλουν να δουλεύουν ως άνθρωποι και όχι σαν δούλοι. Φοβούνται, όμως, και δύσκολα θα πάνε στην Αστυνομία. Δεν ξέρουν τα δικαιώματά τους και δεν θα διαμαρτυρηθούν» αναφέρει.

Οι Πακιστανοί είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να γίνονται ευκολότερα θύματα εκμετάλλευσης. Συχνά οι οικονομικές συμφωνίες δεν τηρούνται. Άλλοτε ευθύνονται γι’ αυτό οι εργοδότες. Συνήθως όμως οι εργολάβοι, οι οποίοι μπορεί να πληρώνονται από τον αγρότη, όταν όμως έρθει η ώρα να μοιράσουν τα χρήματα στους εργάτες δεν τους δίνουν τα συμφωνηθέντα.

Άλλωστε, ο εργολάβος θα κρατήσει κάτι και για τον εαυτό του, είτε πρόκειται για 50 λεπτά ή ένα ευρώ. Μαζεύεται έτσι ένα κάποιο ποσό. Θεωρούν ότι είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης και αυτό φαίνεται στη συμπεριφορά τους. Αυτό που ζητάμε από τους εργοδότες είναι να προσλαμβάνουν οι ίδιοι τους εργάτες και να καθοριστεί μια συγκεκριμένη (φιξ) τιμή για το στρέμμα. Πρέπει καθένας να δουλεύει ελεύθερα, χωρίς μεσάζοντες, και να πληρώνεται κανονικά. Γι’ αυτό, όμως, χρειάζεται συνεργασία τόσο από το νομοθετικό πλαίσιο όσο και από τα συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο και την πολιτεία.

Στα 25 ευρώ το μεροκάματο. Αρνούνται οι αγρότες τις καταγγελίες για «νέα Μανωλάδα»

Έξαλλοι με τις καταγγελίες περί «νέας Μανωλάδας» είναι οι καλλιεργητές της Θήβας. Αντιπαρέρχονται τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι τα μεροκάματα που δίνουν κυμαίνονται από 22 έως 25 ευρώ και ότι παρέχουν φαγητό στους εργάτες τους. Παραδέχονται τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, αλλά, όπως λένε, δουλεύουν και εκείνοι μαζί τους. Επιπλέον, πολλοί φροντίζουν και για τη στέγασή τους. «Έχω τέσσερις μόνιμους και πέντε-έξι εποχικούς εργάτες» λέει ο κ. Αντώνης Τζουμανέκας. Οι μόνιμοι αμείβονται με τον μήνα, ενώ στους εποχικούς δίνω 25 ευρώ την ημέρα, μαζί με στέγη, τροφή, νερό και το ρεύμα για όλες τις ανάγκες τους. Το κακό γίνεται από τους εργολάβους».

Μαφιόζικες πρακτικές καταγγέλλει ο κ. Κώστας Βενιζέλος. «Υπάρχουν άτομα μέσα και έξω από τη Θήβα, τα οποία μαζεύουν τους Πακιστανούς που μόλις έχουν έρθει στην Ελλάδα. Εκείνοι δεν ξέρουν ούτε να συνεννοηθούν ούτε πού να δουλέψουν ούτε πού να μείνουν. Ολα κανονίζονται από τους εργολάβους που τους εκμεταλλεύονται για να κάνουν τη δουλειά τους» λέει. «Αλλά και οι εργοδότες δεν γνωρίζουν πάντα τι γίνεται. Κάποιοι πέφτουν στην παγίδα τους και φαντάζονται ότι οι Πακιστανοί λειτουργούν σαν… οικογένεια. Δεν είναι έτσι όμως».

Οι καλλιεργητές εκτιμούν ότι καταστήματα που λειτουργούν από συγκεκριμένα πρόσωπα στη Θήβα ενδεχομένως να εξυπηρετούν σκοτεινούς σκοπούς και είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν στις κατηγορίες που δέχονται.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Έθνος»

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Εφημερίδα «Έθνος»

Διαβάστε επίσης:

Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα

Χάος στη Βενεζουέλα – Τουλάχιστον 400 συλλήψεις μετά τις λεηλασίες για τρόφιμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ