Νέα αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη

Πριν από λίγη ώρα, ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών σε βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου, στην Ειδομένη.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν από το πρωί στην περιοχή προκειμένου να συνοδεύσουν πρόσφυγες και μετανάστες στα πούλμαν που θα τους μεταφέρουν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας.

Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα, από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, στον συγκεκριμένο άτυπο καταυλισμό βρίσκονται 1.828 άτομα.

Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί και την Τρίτη, με επίκεντρο το άλλο βενζινάδικο σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, όπου βρίσκονται 1.109 πρόσφυγες καθώς και στο ξενοδοχείο στη στροφή για Ευζώνους.

Σημειώνεται ότι εντός του άτυπου καταυλισμού βρίσκονται μόνο αστυνομικοί, οι οποίοι ενημερώνουν τους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί για τα ΜΜΕ (άδεια δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ).

Από την πρώτη στιγμή εκκένωσης της Ειδομένης είχαν γίνει γνωστά τα σχέδια απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών και από τους τρεις άτυπους καταυλισμούς (τα δύο βενζινάδικα και το ξενοδοχείο) στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η μεταφορά τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, όπου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα αίτησης χορήγησης ασύλου και μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού στην Ειδομένη ξεκίνησε στις 24 Μαΐου και ολοκληρώθηκε δύο 24ωρα αργότερα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να αναζητήσουν καταφύγιο -κυρίως- στους κοντινούς άτυπους καταυλισμούς.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο φόνος που συγκλονίζει το Πανελλήνιο – Ο ανήλικος ομολόγησε ότι σκότωσε τον 14χρονο φίλο του

 Με καταιγίδες ξεκινά η εβδομάδα-Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ