Φοιτητικές εκλογές με υποτονικό κλίμα και ξεχωριστά αποτελέσματα

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Η διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης τα περασμένα χρόνια και τις προηγούμενες δυο δεκαετίες είχε ισχυρό συμβολικό, αλλά και βαθιά πολιτικό νόημα, καθώς τα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών έδειχναν ποια «νεολαιΐστικη» παράταξη είχε, πολιτικό αλλά και -κατά περιπτώσεις- ιδεολογικό «ρεύμα» στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Ωστόσο μια σειρά παραγόντων, όπως η υπερβολική κομματικοποίηση των εκλογών από τις φοιτητικές παρατάξεις, που σε πολλές περιπτώσεις έφερε και την αποστροφή των απλών φοιτητών και συνακόλουθα την αδιαφορία για τη συμμετοχή στην  ψηφοφορία, αλλά και τη διαχρονική αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων για την έκδοση κοινών αποτελεσμάτων οδηγούν χρόνο με τον χρόνο στην απαξίωση των φοιτητικών εκλογών.

Φέτος, η διαδικασία ήταν υποτονική στις περισσότερες σχολές τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια, ενώ η συμμετοχή μπορεί από τις παρατάξεις να χαρακτηρίστηκε απλά ως «ικανοποιητική», αλλά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφει σημαντικά πτωτική τάση.

Η πρωτιά, η διάσπαση, η άνοδος της ΠΚΣ και η πτώση της ΠΑΣΠ

Για 29 συναπτά έτη η πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, παρά τις μικρές διαφορές ποσοστών, εξαιτίας των ξεχωριστών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε κάθε παράταξη ξεχωριστά, ήταν αδιαμφισβήτητη.

Η φοιτητική παράταξη της ΝΔ «έκοβε» πρώτη το νήμα των εκλογών καταγράφοντας ενίοτε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ακόμα -αν όχι κυρίως- τα χρόνια που το ίδιο το κόμμα δεν ήταν κυβέρνηση αλλά αντιπολίτευση.

Φέτος η φοιτητική παράταξη της ΝΔ αντιμετώπισε μια φυγόκεντρη τάση στο εσωτερικό, καθώς 60 σχολές με επίκεντρο το ΑΠΘ, αλλά και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη Μακεδονία αποσπάστηκαν από τον «κορμό» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και κατέβηκαν υπό την ονομασία της ΟΝΝΕΔ, στοιχίζοντας της σε επίπεδο ποσοστών.

Τα τελευταία δυο χρόνια εντυπωσιακή είναι η άνοδος που καταγράφει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ που έχει ρίξει από τη δεύτερη θέση την ΠΑΣΠ. Η -άλλοτε κραταιή- φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την εκλογική πορεία του κόμματος καταγράφοντας κάθετη πτώση εκλογικών ποσοστών τα τελευταία χρόνια και πλέον περιορίζεται στην τρίτη θέση.

Ένα ακόμα σημαίνον των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι η αδυναμία της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ της Αριστερής Ενότητας να συγκροτήσει ένα ενιαίο και ισχυρό μέτωπο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών πεποιθήσεων φοιτητών κατευθύνονται προς τα σχήματα της ΕΑΑΚ.

Ακυρώθηκαν οι εκλογές στο Πάντειο

Μπορεί στην πλειοψηφία των σχολών το κλίμα να ήταν υποτονικό, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου οι εκλογές ακυρώθηκαν, μετά από επεισόδια που έγιναν στον χώρο του Πανεπιστημίου. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στις αίθουσες όπου γίνονταν οι εκλογές, έσπασαν τραπεζάκια και έκλεψαν κάλπες και σφραγίδες, με αποτέλεσμα οι εκλογές να κηρυχθούν άκυρες και να σταματήσει η εκλογική διαδικασία. Σήμερα θα συνεδριάσει η ΚΕΦΕ, προκειμένου να αποφασίσει το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Ένταση σε Νομική και Παιδαγωγικό

Οι φετινές εκλογές στιγματίστηκαν από τα επεισόδια με πρωταγωνιστές ομάδες κουκουλοφόρων που «επέδραμαν» σε σχολές με κράνη και ρόπαλα, σπάζοντας τραπεζάκια παρατάξεων, κυρίως της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ, και προπηλακίζοντας φοιτητές.

Εστίες έντασης εντοπίστηκαν στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διακόπηκαν οι εκλογές στο Πολιτικό Τμήμα, αλλά και στο νέο Χημείο που πραγματοποιούνται οι εκλογές των Παιδαγωγικών τμημάτων. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη μεταξύ φοιτητών και κουκουλοφόρων.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανελλαδικές: Στα Μαθηματικά εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Η Ελλάδα συμμετέχει στην έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους

Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ