Νέα πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο με αφορμή πλοίο που προσάραξε στη Λέσβο

Συνεχίζεται η προκλητική στάση της Τουρκίας, καθώς με αφορμή το Ολλανδικό πλοίο NOVA CURA που προσάραξε την Τρίτη, σε ύφαλο σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Λέσβου, η Τουρκία έσπευσε να διεκδικήσει την έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Για άλλη μια φορά χθες υπήρξε ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με αφορμή την επιχείρηση Έρευνας-Διάσωσης (SAR) στην θαλάσσια περιοχή Βόρεια της Λέσβου για τον απεγκλωβισμό του πληρώματος του φορτηγού πλοίου NOVA CURA (σημαίας Ολλανδίας) το οποίο προσάραξε σε ύφαλο στην παραπάνω περιοχή και σε απόσταση 1 ν.μ. από τις ακτές της Λέσβου. Το παραπάνω πλοίο μετέφερε εμπορεύματα με προορισμό τo τουρκικό λιμάνι ΑΛΙΑΓΑ (Νοτιοανατολικά της Λέσβου).

Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α0921/16 με την οποία ανακοίνωσαν την διεξαγωγή της επιχείρησης SAR και καθορίζουν τα όρια της περιοχής της, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας. 

Oι ελληνικές αρχές απάντησαν εκδίδοντας την ΝΟΤΑΜ Α0924/16 με την οποία ακυρώνουν την τουρκική ΝΟΤΑΜ υπενθυμίζοντας ότι τα όρια του ελληνικού τομέα SAR συμπίπτουν με τα όρια του FIR σύμφωνα με τους κανονισμούς των διεθνών οργανισμών. 

Οι τουρκικές αρχές, όπως αναμενόταν εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α1891/16 με την οποία προβάλλουν για μια ακόμη φορά τις αμφισβητήσεις τους για τα όρια του FIR Aθηνών. 

Τελικά η επιχείρηση SAR διεξήχθη χωρίς προβλήματα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ, το 7μελές πλήρωμα του πλοίου παρελήφθη από Ε/Π SUPER PUMA της ΠΑ και μεταφέρθηκε στη Λέσβο. 

 

Πηγή Militaire.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι πρόσφυγες μετακίνησαν τις σκηνές τους από τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Έκρυψε 11 μετανάστες ανάμεσα σε πορτοκάλια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ