Έτοιμο το πόρισμα για το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσε στην Κίναρο

Κατατίθεται αύριο, Τετάρτη, στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), το πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου 28 στην Κίναρο, όπου τρία στελέχη του ΠΝ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια νυχτερινής άσκησης, στις 11 Φεβρουαρίου.

Αυτά που μέχρι στιγμής είναι γνωστά για την τελευταία πτήση του ελικοπτέρου, είναι τα εξής:

Η τελευταία αποστολή που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της άσκησης ήταν  η «αποκάλυψη» μιας πυραυλακάτου που «έπαιζε» το ρόλο του εχθρού. Η προσπάθεια του πληρώματος να παραμείνει το ελικόπτερο «αόρατο» από την «εχθρική» πυραυλάκατο, μένοντας όσο το δυνατόν περισσότερο κρυμμένο πίσω από τον ορεινό όγκο στην Κίναρο, ίσως να στάθηκε τελικά μοιραία.

Ο  υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης με 1.300 ώρες πτήσης και ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανός με περίπου τις ίδιες ώρες, είχαν μεγάλη εξοικείωση με τέτοιου είδους αποστολές. Μαζί τους ήταν ο νεότερος αλλά πολύ ικανός ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

• Περίπου στη 1:45 το ελικόπτερο 28 του ΠΝ απονηώθηκε από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ. Είχε προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση για την αποστολή του ελικοπτέρου. Η οποία ήταν «σύνθεση εικόνας επιφανείας». Με απλά λόγια το ελικόπτερο θα έπρεπε να αποκαλύψει τις θέσεις όσο το δυνατόν περισσότερων «εχθρικών» πλοίων. Η πτήση υπολογίστηκε ότι θα κρατήσει περίπου 2 με 2,5 ώρες!

• Περίπου μια ώρα μετά, το ελικόπτερο 28 του ΠΝ έχει εκτελέσει τη μισή αποστολή. Επόμενος στόχος προς αποκάλυψη, μια πυραυλάκατος «αγκιστρωμένη» στην Κίναρο. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου, έπρεπε να την «αποκαλύψει» χωρίς να εντοπιστεί από τα ραντάρ της. Η επιλογή του πληρώματος ήταν να πετάξει σε χαμηλότερο ύψος από τον ορεινό όγκο που βρισκόταν μπροστά τους, ώστε να παραμείνει «αόρατο» για όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσεγγίζοντας στο βράχο με γρήγορη άνοδο θα περνούσε την κορυφή –μια διαδικασία που ενέχει πάντα κινδύνους. Ακριβώς σε αυτό το σημείο κάτι δεν πήγε καλά.

• Στις 2:45, το ελικόπτερο προσκρούει, μόλις λίγα μέτρα από την κορυφή, και το πλήρωμά του σκοτώνεται ακαριαία.

Στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς που λάμβανε την «αποτύπωση» των πληροφοριών που αποκάλυπτε το ελικόπτερο για τις «εχθρικές θέσεις», το στίγμα χάθηκε ξαφνικά. Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία και αυτό οδήγησε τον κυβερνήτη της φρεγάτας να σημάνει άμεσα συναγερμό.

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει με ακρίβεια για την αιτία της συντριβής, η οποία ενδεχομένως να μην είναι καν μία. Η κατάσταση του ελικοπτέρου ήταν καλή, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση ξαφνικής βλάβης.

Ελπίζουμε ότι το πόρισμα θα ρίξει φως στην υπόθεση.

Πηγή: militaire.gr

Διαβάστε επίσης:

Η παράνομη στάθμευση αποκάλυψε έναν καταζητούμενο για αποπλάνηση ανηλίκου

Η κάμερα ασφαλείας «συνέλαβε» τις λησταρχίνες να κλέβουν κοσμήματα – ΒΙΝΤΕΟ

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ