Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε Ειδομένη και Πειραιά

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στην Ειδομένη, την ώρα που οι πρόσφυγες δεν εγκαταλείπουν τους άτυπους καταυλισμούς και οι εντάσεις ανάμεσά τους επαναλαμβάνονται καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά η ελπίδα τους για το άνοιγμα των συνόρων παραμένει ζωντανή, καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες για την επιβίωσή τους.

Παράλληλα, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά αρνούνται να επιβιβασθούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, υποστήριξε ότι «ως το τέλος της εβδομάδας ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί πάρα πολύ και θα αρχίσει η μεταφορά των προσφύγων και από την Ειδομένη».

Τέλος, 202 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην γειτονική χώρα ενώ έφτασαν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια 339 πρόσφυγες και μετανάστες, την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Συγκεκριμένα, από τη Λέσβο επιστράφηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία. Από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

Η διαδικασία των επαναπροωθήσεων θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει το σκίτσο του Guardian για την επαναπροώθηση των προσφύγων

Υπό διερεύνηση το περιστατικό διανομής αλλοιωμένου φαγητού στην Ειδομένη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ