“Φουντώνει” η κόντρα για τον Γιαν Φαμπρ

Σάλος έχει ξεσπάσει για τον διορισμό του Βέλγου καλλιτέχνη, Γιαν Φαμπρ στο τιμόνι του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. Έντονες αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο.

Εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου έστειλαν ανοιχτή επιστολή και ζητούν τις παραιτήσεις τόσο του Γιαν Φαμπρ όσο και του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Στόχος τους ήταν να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης σχετικά με τη νέα φυσιογνωμία του φεστιβάλ, μετά τις ανακοινώσεις του Φλαμανδού καλλιτέχνη για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος, από τo οποίo απουσίαζαν οι ελληνικές συμμετοχές.

Οι καλλιτέχνες σε δεύτερη επιστολή αποκαλούν “persona non grata” τον Γιαν Φαμπρ, τον κατηγορούν για απροκάλυπτο καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό και ζητούν να επιστρέψει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν φαίνεται ότι η πλευρά του Φεστιβάλ έκανε ένα βήμα πίσω και άνοιξε την πόρτα σε κάποιες επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις για το 2016.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να αναλάβει να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις για φέτος.

«Για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας – τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ» αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ και συνεχίζει: «Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ».

Την ίδια στιγμή το θέμα έλαβε πολιτική χροιά όταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναιρέσει την άστοχη και πρωτοφανή απόφαση της κατάργησης των Ελλήνων δημιουργών από το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος ανέφερε ότι «με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακαλύπτει «την κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών» και «τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος». Ο «αφελληνισμός» συνίσταται στην ανάθεση της καλλιτεχνικής ευθύνης του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μία καλλιτεχνική προσωπικότητα του διαμετρήματος του Γιαν Φαμπρ και στο πρόγραμμα που αυτός πρότεινε, μια πολιτιστική μεταρρύθμιση που εμπεριέχει και μια ουσιαστική παιδαγωγική διαδικασία».

«Θα παραμείνει έκπληκτος, αλλά με χαρά αυτή τη φορά, όταν πληροφορηθεί και τα ελληνικά δρώμενα του Φεστιβάλ», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και παρέπεμψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανακοίνωση του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. για τη δημιουργία επιτροπής επεξεργασίας των προτάσεων για το Φεστιβάλ.

Και το Ποτάμι επέκρινε έντονα τις αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού και υπερασπίστηκε το έργο του πρώην διευθυντή. «Μετά από μία δεκαετία πρωτόγνωρης ακμής, χάρη στις άοκνες και στρατηγικά καλοσχεδιασμένες προσπάθειες του Γιώργου Λούκου, που έφεραν εκατοντάδες χιλιάδες νέους στα ακροατήριά του και εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες στις σκηνές του (σε πείσμα των πιέσεων του παλαιού καλλιτεχνικού κατεστημένου), αποκτά τώρα έναν “Καλλιτεχνικό Διευθυντή” που δικαίως δεν αποδέχεται καν τον τίτλο και δικαίως δεν ομολογεί την αμοιβή του», ανέφερε σε ανακοίνωση το Ποτάμι.

«Ο αποπέμψας τον Γιώργο Λούκο, υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ως οικοδεσπότης της παρουσίασης του “Διεθνούς” Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, άκουσε και αυτός ως παθητικός ακροατής να εκχωρείται το πολύτιμο Φεστιβάλ στον “Βελγικό Πολιτιστικό Οργανισμό Γιαν Φαμπρ”, στους καλλιτεχνικούς τομείς του Φεστιβάλ να προΐστανται αποκλειστικά Βέλγοι συνεργάτες του καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ στον προγραμματισμό των παραγωγών να προβλέπεται ποσόστωση (!!!) 1/3 για τους Έλληνες καλλιτέχνες», υπογραμμίζει το Ποτάμι.

Η απάντηση του Αριστείδη Μπαλτά ήταν ότι η αμοιβή του κ. Φαμπρ είναι η κατώτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και θα αναρτηθεί στη Διαύγεια από τον αρμόδιο φορέα, όπως και όλες οι αμοιβές των καλλιτεχνικών συντελεστών, «κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ έως τώρα».

«Μετά τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης λυπήθηκε –και αυτός- «αφάνταστα με την αναιτιολόγητη αποπομπή του Γιώργου Λούκου». Δηλαδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα επιθυμούσε να διατηρούνται στις θέσεις τους διευθυντές δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Φαμπρ: Να καλύψει το κενό της ελλιπούς ενημέρωσής του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ