Βροχή αντιδράσεων για τον Φαμπρ – Βαγενά: Δεν είμαστε ιθαγενείς

Βροχή αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο νέος διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ,με ολοένα και περισσότερα άτομα τόσο από το καλλιτεχνικό όσο και από το πολιτικό προσκήνιο να εκφράζουν τις αντιθέσεις τους.

Mετά τις έντονες αντιδράσεις διάσημων προσωπικοτήτων, όπως η Έλενα Ακρίτα, η Άντζελα Μπρούσκου, ο Αργύρης Ξάφης και η ηθοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Άννα Βαγενά, εξέφρασε την αντίθεσή της με την πρόταση του Γιαν Φαμπρ για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η κα Βαγενά γράφει χαρακτηριστικά: «Με δυσάρεστη έκπληξη διάβασα την πρόταση του Γιαν Φαμπρ για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Νομίζω ότι είναι το λιγότερο υποτιμητικό για τους Έλληνες καλλιτέχνες ότι, επειδή δεν τους γνωρίζει, θα επικεντρώσει το φετινό πρόγραμμα στην ανάδειξη της τέχνης της χώρας του. Καλά θα έκανε να προσπαθήσει να αναδείξει την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό.

Παρεμπιπτόντως, είμαι σίγουρη ότι το θέατρό μας είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το βελγικό. Φτάνει πια το “δήθεν” και ο “επαρχιωτισμός” του να εντυπωσιαζόμαστε με καθετί ξενόφερτο. Δεν είμαι εναντίον των συνεργασιών, το αντίθετο μάλιστα, αλλά νομίζω ότι ο κ. Φαμπρ θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα αυτή την ιδέα του.

Δεν είμαστε ιθαγενείς να εντυπωσιαζόμαστε με καθρεφτάκια».

 

Δείτε την ανάρτηση εδώ:

Την αντίδραση του καλλιτεχνικού χώρου έχει προκαλέσει η ανακοίνωση ότι νέος διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ αναλαμβάνει ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ.

Μεταξύ άλλων από αυτούς που αντέδρασαν ήταν και η Έλενα Ακρίτα, η οποία δημοσίευσε στο λογαριασμό της στο Facebook ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά. 

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών για την επιλογή του Γιαν Φαμπρ ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και του προγράμματος που παρουσίασε. Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη μία το μεσημέρι στο θέατρο Σφενδόνη προκειμένου να βρεθεί «ένας τρόπος αντίδρασης» όπως έγραψε στο Facebook η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου.

 

Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης σχολίασε επίσης στο Facebook: «Απ’ ότι έχω καταλάβει δηλαδή, τη στιγμή που έχει φτάσει στο 90+% η ανεργία στους ηθοποιούς και την στιγμή που οι περισσότεροι ζουν τον χειμώνα με τα 3 χιλιάρικα που βγάλανε το καλοκαίρι από μια δουλειά στο φεστιβάλ, κόβουμε τις ελληνικές παραγωγές; Αλήθεια; Ας κάνω λάθος. Ελπίζω να κάνω λάθος».

H σκηνοθέτης Άντζελα Μπρούσκου προσκάλεσε τον Φαμπρ και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά να παραστούν στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο θέατρο Σφενδόνη.

 

Ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής με επιστολή του προς τον Αριστείδη Μπαλτά υπογραμμίζει ότι ντρέπεται για την επιλογή του Φαμπρ και τονίζει ότι δεν θέλει να γίνει Βέλγος.

Αναλυτικά η επιστολή του:

“Κύριε Υπουργέ, οι επιλογές σας, – δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι μνημονιακή υποχρέωση – σε πρόσωπα που καλείτε από……το εξωτερικό, για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη,την προώθηση και την προβολή του σύγχρονου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πολιτισμού, με αφήνουν άναυδο!!

Μας πέταξε «στη μούρη», χωρίς αιδώ, χωρίς ευγένεια, με έπαρση, θράσος και αναίδεια, ένα … ΕΤΟΣ ΒΕΛΓΙΟΥ!! με δικά του έργα, με Βέλγους καλλιτέχνες και με έξοδα τού πενιχρού Ελληνικού δημοσίου, που θα παρουσιάσει φέτος το …ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που άλλαξε και τ’όνομά του, σε ΔΙΕΘΝΕΣ…για να ξεκαθαρίσουμε μιά και καλή με τον ντόπιο πληθυσμό… ( Διεθνιλίκι με έργα ενός ατόμου πρώτη φορά το ακούω…Τι σπουδαία ιδέα!)

Για μία τετραετία θα πρέπει οι Έλληνες καλλιτέχνες να διδαχτούμε πρώτα από Βέλγους και μετά,θα δούμε τι θα γίνει, αν είμαστε καλοί μαθητές!! Υπενθυμείστε ,παρακαλώ, στον κύριο καλλιτεχνικό διευθυντή ότι, ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των Βέλγων η δικό του…Κάτι υπάρχει κι αλλού από Θέατρο, Μουσική, Κινηματογράφος, Ποίηση, Λογοτεχνία, Εικαστικά…..

Επισημαίνω και κάτι που παρατήρησα τελευταία, όχι μόνο στο δημόσιο τομέα. Μουσείο Μπενάκη: ΓΑΛΛΟΣ, Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης :ΓΑΛΛΙΔΑ, Ελληνικό Φεστιβάλ: ΒΕΛΓΟΣ… η συνέχεια; Μεγαλύτερη περιφρόνηση και προσβολή για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες καλλιτέχνες, δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ! ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ! ΌΛΟΙ οι Έλληνες, καλλιτέχνες και κοινό, είμαστε απέναντί σ’ αυτή τη λογική και σ’ αυτές τις επιλογές.

Στο παρελθόν είχαμε απαγορεύσεις, λογοκρισίες και τώρα αποκλεισμούς. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα και δε φαντάζομαι ότι μπορεί κανείς να επαίρεται για τη συμβολή του στον πολιτισμό της χώρας του. Οι ενέργειες αυτές κουμπώνουν απόλυτα με το λεχθέν κατά το παρελθόν ότι, ο έλεγχος μιας χώρας περνάει μέσα από τον έλεγχο του πολιτισμού της. Αλλάξτε ρότα κύριε Υπουργέ. ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ! Απαλλάξτε μας από αυτές τις επιλογές. Μην εμποδίζετε με τον τρόπο σας την ελπίδα από τους δημιουργούς της πατρίδας μας. ΦΤΑΝΕΙ !

Μήπως «φραγκέψαμε:» Κύριε Υπουργέ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΒΕΛΓΟΣ.

Έχω την τιμή και το προνόμιο, να είμαι πολίτης αυτής της δύσμοιρης χώρας. Αλήθεια, αν επεδίωκα να γίνω Βέλγος πολίτης, μήπως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ,το ορατόριο μου «ΦΥΛΑΤΤΕΙΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΣ», το οποίο παρακολούθησε και ο εξοχότατος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που με κάλεσε στο γραφείο του να με συγχαρεί για το ΕΘΝΙΚΟΥ χαρακτήρα έργο μου, όπως μου ετόνισε; ΚΡΙΜΑ!

Χρήστος Λεοντής Πιστός και αμετανόητος υπηρέτης του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”.

Δείτε επίσης:

Θύελλα αντιδράσεων από καλλιτέχνες για τον Βέλγο διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών

Αυτή είναι η παράσταση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ