3,8 δισ. ως το τέλος του καλοκαιριού αν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα

3,8 δισ. ως το τέλος του καλοκαιριού αν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα

Λουξεμβούργο: Του Θάνου Αθανασίου

Θετικό πρόσημο είχε το crash test Χαρδούβελη στο Εurogroup του Λουξεμβούργου. Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ο τέταρτος Έλληνας υπουργός Οικονομικών που ξεκινάει την καριέρα του στο Λουξεμβούργο και όχι στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά σε ένα ομολογουμένως ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς τις εξάρσεις των δύσκολων ημερών της κρίσης.

Ο καινούργιος υπουργός είχε 15 περίπου λεπτά, για να συστηθεί με τους ομολόγους του, πολλοί από τους οποίους τον γνώριζαν από την εποχή Παπαδήμου, άλλοι από την εποχή Σημίτη και κάποιοι από τις μέρες του EMI προ δημιουργίας της ΕΚΤ.

Ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να επιβραδύνει ή να υπαναχωρήσει, αλλά να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις.

Δεσμεύθηκε να τελειώσει τα 6 από τα 12 milestone, πριν το τέλος του μήνα, τα υπόλοιπα 6 πριν τις διακοπές του καλοκαιριού και ελπίζει στην καταβολή των 2 δισ. των δόσεων, αλλά και 1,8 δισ. από κέρδη των κεντρικών τραπεζών (SMPs).

Εξήγησε δε πως η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα εσόδων θα γίνει με ανοιχτές και διαυγείς διαδικασίες, μέσα από μια επιτροπή στην οποία μετέχει και διεθνής αξιολογητής.

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η διευθύντρια του ταμείου από το Λουξεμβούργο, όπου βρέθηκε για τη συνεδρίαση του Εurogroup ξεκαθάρισε πως η αξία των δεσμεύσεων που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι στο ΔΝΤ θα επανεξεταστούν, όταν θα έρθει η ώρα των stress tests και θα φανεί πόσα μένουν στο ΤΧΣ, για να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Υπάρχουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να εξεταστούν ως προς την ορθότητά τους. Αυτό θα γίνει, αφού γίνουν γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, μετά από τα stress tests. Τότε, θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα 10 δισ. που έχουν απομείνει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εurogroup επέστησε την προσοχή στις ελληνικές αρχές που θα πρέπει να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις του προγράμματος, που, ως γνωστόν, δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Σε κάθε σενάριο, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Έχουμε ακόμα τα 12 milestones. Γι’ αυτά θα δοθούν τα επόμενα 2 δισ. Και μετά έχουμε ολόκληρο τον 5ο έλεγχο. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Εurogroup αναφέρθηκε στο νέο υπουργό οικονομικών κ. Χαρδούβελη, τον οποίον οι συνάδελφοί του καλωσόρισαν και άκουσαν τη δέσμευσή του για την εκπλήρωση των 6 από τα 12 milestones πριν από το τέλος του μήνα.

Οι 17 υπουργοί επέστησαν την προσοχή στην ελληνική πλευρά πως η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα εσόδων θα πρέπει να είναι διαυγής και ανοιχτή, καθώς αυτό το θέμα έχει εξαιρετική σημασία για την εικόνα που έχουν οι ίδιοι σε σχέση με την εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, ο κ. Χαρδούβελης δεν συζήτησε με τους εταίρους τα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης και, συγκριμένα, δεν αναφέρθηκε στην πρόθεση για μείωση φορολογικών συντελεστών πάσης φύσεως.

Τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup όσο και ο επίτροπος Ρεν επεσήμαναν μάλιστα ότι δεν γνωρίζουν ποιες προθέσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση για αναδιαπραγμάτευση μέτρων ή τμημάτων της συμφωνίας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις να ολοκληρώσει όπως τα milestones, αλλά και ότι άλλο έχει μείνει στο πρόγραμμα μέσα στον 5ο έλεγχο. «Εμείς θα τηρήσουμε τη συμφωνία, οπότε και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει και το δικό της μέρος».

Ντάισελμπλουμ: «Τρεις είναι οι προϋποθέσεις, για να δούμε την υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους, το πρωτογενές πλεόνασμα, το να εκπληρωθούν όλοι οι όροι και οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και να εξετάσουμε, αν είναι αυτό αναγκαίο εν τέλει».

Ο δε επίτροπος Ρεν έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «έτσι και αλλιώς αναδιαπραγματευόμαστε μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος ανά τρεις μήνες. Σημείο κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι και η ανάπτυξη, διότι το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Ο Χαρδούβελης μας διαβεβαίωσε για τα 6 προαπαιτούμενα

Οικονομική συρρίκνωση “βλέπει” η Ernst & Young

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ