“Υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης” λένε οι κάτοικοι στη Βέροια για την ένταση με τους πρόσφυγες

Για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία δεν χαρακτηρίζουν και δεν αποτυπώνουν τις γενικότερες απόψεις της περιοχής και τα οποία οφείλονται στην παντελή έλλειψη ενημέρωσης από  τους αρμόδιους φορείς, έκαναν λόγο οι κάτοικοι της Βέροιας, ένα μόλις 24ωρο μετά τα επεισόδια και την ένταση που δημιουργήθηκε κατά την άφιξη των λεωφορείων που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη.

Όπως το verianet.gr, από τις πρώτες πρωινές ώρες στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου, στο οποίο φιλοξενούνται περί τους 300 πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριους με πολλά γυναικόπαιδα, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, μεν αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στο κλίμα ανησυχίας το οποίο δημιουργήθηκε μεταξύ των κατοίκων λόγω της απουσίας ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς. Οι κάτοικοι επιμένουν ότι ο χώρος δεν έχει προετοιμαστεί καταλλήλως, καθώς δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες, για την κάλυψη των αναγκών τόσων ανθρώπων.

Οι άνθρωποι που ζουν εκεί από χθες το βράδυ κοιμούνται στο δάπεδο πάνω σε πρόχειρα στρωσίδια, δεν υπάρχει ζεστό νερό ακόμα και για τις ανάγκες ετοιμασίας τροφής για τα μικρά παιδιά. Λίγο μετά τις 10 οι πρώτοι πρόσφυγες που επισκέφτηκαν το χωριό για να κάνουν βασικά ψώνια, αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη επιφύλαξη, αλλά πολύ γρήγορα ο πάγος έσπασε καθώς και το κλίμα φόβου διαδέχτηκε ένα πνεύμα κατανόησης, συμπάθειας και αλληλεγγύης.

Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σπύρου Κουτσιαντή, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργο Καρέτσα, τον Ιερέα του χωριού πατέρα Ευλόγιο κι έναν άλλο Ιερέα, ο οποίος μιλάει άπταιστα Συριακά, επισκέφτηκαν το χώρο και μετέφεραν στους πρόσφυγες τα συναισθήματα των κατοίκων που δεν έχουν καμία σχέση με μια εικόνα αφιλόξενων ανθρώπων όπως παρουσιάστηκε.

Όπως τόνισαν οι ίδιοι, η έλλειψη ενημέρωσης και η έντονη φημολογία πυροδότησαν μια τεταμένη κατάσταση, η οποία είχε συνέχεια. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σπύρος Κουτσιαντής, «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους όπως τους είδαμε». Χωρίς να κάνει δήλωση ο Ιερέας πατέρας Ευλόγιος εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι από τις χθεσινές αντιδράσεις απομονώθηκε μόνο μια πρόταση, με συνέπεια να στοχοποιηθεί ο ίδιος και να εκτοξευθούν σε βάρος του κατηγορίες και χαρακτηρισμοί που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο ίδιος σήμερα σε επικοινωνία που είχε παρότρυνε τους κατοίκους να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους όπως έλεγε γιατί είναι άνθρωποι δυστυχισμένοι και έχουν την ανάγκη βοήθειας.

Η προγραμματισμένη για το πρωί του Σαββάτου συγκέντρωση κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας μπροστά στο στρατόπεδο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αντίθετα, κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας μεμονωμένα επισκέπτονται το χώρο και ήδη σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων τους προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης. Από το πρωί φτάνουν στο σημείο ομάδες αλληλεγγύης μεταξύ των οποίων και η ΕΛΜΕ Ημαθίας. Καταγράφονται οι ελλείψεις και ήδη συγκροτείται μια ευρύτερη κίνηση για την διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης που βιώνει η Βέροια και η ευρύτερη περιοχή.

ΠΗΓΗ: thestival.gr

Διαβάστε επίσης:

Βέροια: Επεισόδια και επίθεση σε βουλευτή έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων – ΒΙΝΤΕΟ

Η διαμαρτυρία του ιερέα για τους πρόσφυγες στη Βέροια – ΒΙΝΤΕΟ

Μπαράζ αντιδράσεων από πολιτικούς για τη συμπεριφορά του ιερέα στη Βέροια – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ