Αιγαίο: Εμείς αδειάζουμε τα νησιά του, οι Τούρκοι τα γεμίζουν – ΒΙΝΤΕΟ

Μετ’ εμποδίων φαίνεται ότι ξεκίνησε από το πρώτο κιόλας 24ωρο η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς χθες, Κυριακή, τέθηκε σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει ότι όσοι πλέον καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά υπάγονται σε καθεστώς επιστροφής στην Τουρκία.

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της χώρας μας στα ηπειρωτικά, συνολικά 1.650 άνθρωποι έφτασαν από την Τουρκία σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο την Κυριακή.

Ενδεικτικό της ελληνικής προσπάθειας είναι ότι μέσα σε μία ημέρα, από τους συνολικά 8.236 εγκλωβισμένους στα νησιά, 4.000 μεταφέρθηκαν ήδη στην ενδοχώρα.

Στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας δύο πλοία με 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει στις 07:30 περίπου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 322 από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας αναμένεται να καταπλεύσει επίσης περίπου στις 8 το πρωί το “Ελευθέριος Βενιζέλος” με 1.433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα, φιλοξενούνται 4.400 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, στη Χίο χθες το βράδυ έφτασαν οι έξι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας, για να εγκατασταθούν στο hot spot της περιοχής, με αρμοδιότητα την εποπτεία της διαδικασίας επανεισδοχής.

Καταδίωξη δουλεμπορικού με πυροβολισμούς ανοιχτά των Οινουσσών

Καταδίωξη σε δουλεμπορικό σκάφος και πυροβολισμοί σημειώθηκαν χθες, Κυριακή, ανοιχτά των Οινουσσών κατά την προσπάθεια ακινητοποίησης του δουλεμπορικού από λιμενικούς.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι διακινητές αποβίβασαν στη νησίδα Παναγιά Οινουσσών 20 πρόσφυγες και μετανάστες. Εκείνη τη στιγμή έγιναν αντιληπτοί από πλήρωμα σκάφους του λιμενικού που προσπάθησε να τους ακινητοποιήσει.

Οι δουλέμποροι όμως δεν υπάκουσαν και με επικινδύνους ελιγμούς προσπάθησαν να διαφύγουν. Αρχικά τα μέλη του λιμενικού πυροβόλησαν στον αέρα προειδοποιητικά όταν διαπίστωσαν όμως πως οι διακινητές θα ξέφευγαν, πυροβόλησαν στις μηχανές και το δουλεμπορικό ακινητοποιήθηκε.

Στη συνέχεια οι λιμενικοί συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς, 22 και 28 ετών, ενώ στο εσωτερικό του δουλεμπορικού εντοπίστηκε μια επαναληπτική καραμπίνα και πέντε φυσίγγια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο της Χίου.

Με προβλήματα η εγκατάσταση των 1.167 προσφύγων στα Ιωάννινα

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και τα προβλήματα, στην καταγραφή των 1.167 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων.

Πολλοί ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν να μπουν στις σκηνές, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, χωρίς θέρμανση και δίχως επαρκή ηλεκτροφωτισμό, ενώ γιατροί που βρίσκονται στο χώρο επισήμαναν ότι πολλά μικρά παιδιά ήταν άρρωστα.

Η κατάσταση «εκτονώθηκε» με την αποχώρηση περίπου 150 ανθρώπων οι 80 από τους οποίους μετέβησαν στα ΚΤΕΛ για να επιστρέψουν ορισμένοι στην Αθήνα και άλλοι στην Θεσσαλονίκη, ,με τους υπόλοιπους να κατευθύνονται πεζή προς τα Ιωάννινα.

Διαβάστε επίσης:

20 λεωφορεία με πρόσφυγες από τον Πειραιά έφτασαν στα Γιάννενα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ