Έρευνα της Weber Shandwick: Εταιρείες με ισχυρή φήμη έχουν διπλάσιο αριθμό γυναικών σε θέσεις senior management

Έρευνα της Weber Shandwick διαπιστώνει ότι εταιρείες με ισχυρή φήμη έχουν διπλάσιο αριθμό γυναικών σε θέσεις senior management.

–       Ωστόσο, μόνο το 10.9% senior leaders στην λίστα των 500 κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο είναι γυναίκες, σύμφωνα με τον Κατάλογο GFP 2016

–       H Weber Shandwick δεσμεύεται να βοηθήσει τις γυναίκες executives να ενισχύσουν το profile τους με το Women Leaders Engagement Offering

 

ΑΘΗΝΑ, 10 Μαρτίου 2016 – Σύμφωνα με τον Κατάλογο Gender Forward Pioneer (GFP), οι “most admired” εταιρείες έχουν μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σε θέσεις senior management, αν και αυτός απέχει από την ισότητα μεταξύ των φύλων σε αυτές. Μόνο το 10,9% των senior executives των 500 μεγαλύτερων –σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών τους- εταιρειών στον κόσμο είναι γυναίκες. Μάλιστα, ούτε σε μία εταιρεία δεν παρατηρείται ίση παρουσία ανδρών και γυναικών στις κορυφαίες θέσεις και σχεδόν στο 40% αυτών (37,6%), η ηγετική τους ομάδα αποτελείται μόνο από άνδρες.

«Εταιρείες με περισσότερες γυναίκες σε senior θέσεις αποκτούν πλεονέκτημα στην εταιρική τους φήμη. Αυτό αποτελεί καλό νέο και για τις εταιρείες και για τις γυναίκες. Αλλά, παρά το γεγονός ότι η βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών σε c-level θέσεις αποτελεί business case πολλών μελετών, ο Κατάλογος GFP αναδεικνύει μία σκληρή πραγματικότητα. Μόνο λίγες γυναίκες βρίσκονται σε υψηλές εταιρικές θέσεις» δήλωσε η Gail Heimann, πρόεδρος της Weber Shandwick. «Είναι ώρα οι εταιρείες να αντιληφθούν ότι τα απτά οφέλη μίας πιο ισορροπημένης ως προς το φύλο ηγετικής ομάδας».

Ο Gender Forward Pioneer (GFP) Κατάλογος μετρά το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις senior management στις Global 500 εταιρείες. Η Weber Shandwick έλεγξε τις εταιρείες αυτές καταγράφοντας τους top executives και το φύλο τους (συνολικά 8600 executives σε 36 χώρες). Πρόκειται για καταγραφή που έρχεται να συμπληρώσει το «Gender Equality in the Executive Ranks: A Paradox – The Journey to 2030», μία παγκόσμια έρευνα στην οποία προχώρησε το Economist Intelligence Unit (EIU), το 2015, με την υποστήριξη της Weber Shandwick. Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε 55 χώρες στη Β. Αμερική, την περιοχή ΕΜΕΑ, την Asia Pacific και τη Λατινική Αμερική. Απέδειξε ότι υπάρχει ασθενής εταιρική δέσμευση στο στόχο να επιτευχθεί ισότητα των φύλων στην ηγεσία των εταιρειών.

 

Οι περισσότερο «gender forward» εταιρείες στον κόσμο

Αν και δεν καταγράφεται πουθενά στον κόσμο ισότητα των φύλων σε ηγετικές θέσεις, ορισμένοι τομείς και εταιρείες σε συγκεκριμένες αγορές εμφανίζουν καλύτερα ποσοστά.

 

  • Η βιομηχανία με τη μεγαλύτερη παρουσία γυναικών στο senior management είναι το Γενικό Εμπόριο (33% σε σχέση με το 10.9% του μέσου όρου)
  • Πέντε βιομηχανίες δεν έχουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Το διαφοροποιημένο χονδρεμπόριο, το χονδρεμπόριο σε Food & Grocery, η ναυτιλία, ο χώρος του Temporary Help και η κλωστοϋφαντουργία.
  • Η Β. Αμερική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό senior στελεχών-γυναικών (19%).
  • Η Σουηδία διαθέτει τη μεμονωμένη αγορά με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε senior management (27%) με την Τουρκία να ακολουθεί κοντά με ποσοστό 26%.
  • Μόλις 13 εταιρείες από τις Global 500 του Fortune έχουν γυναίκες CEO

Η Weber Shandwick επισημοποιεί το Women Leaders Engagement Offering

Η έκδοση του Καταλόγου GFP συμπίπτει με την επισημοποίηση του «Women Leaders Engagement offering» από τη Weber Shandwick. Η Weber Shandwick δεσμεύεται να βοηθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν την παρουσία γυναικών top executives. To «Women Leaders Engagement offering» εστιάζει στο να συμβουλεύει επιτυχημένα C-suite executive στελέχη – γυναίκες με ηγετικές βλέψεις, ώστε να βελτιώσουν το προφίλ τους απέναντι σε εσωτερικά και εξωτερικά κοινά, να ενισχύσουν την εταιρική φήμη και να ανοίξουν δρόμους στο top γυναικείο ταλέντο μέσα στην εταιρεία. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ