Τι μας κάνει ευτυχισμένους;

Πριν λίγες μέρες, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εξέδωσε την πρώτη του έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία, που συνέταξε κατ’εντολή της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευτυχία. Tο πόρισμα της έρευνας αναφέρει πως η  η ευτυχία μιας χώρας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το χρήμα.

Οι ψυχολόγοι Λαμπρινή Καραθανάση και Ίρις Παναγιωτοπούλου σχολιάζουν στο metrogreece.gr τα αποτελέσματα της έρευνας.

”Η πλειονότητα των μελετών που έχουν γίνει διεθνώς, με τελευταία αυτή του ΟΗΕ, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ευτυχία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική κατάσταση.

Σαφώς και η οικονομική κατάσταση αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για τον ορισμό της ευτυχίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκής. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έρευνα η Ιρλανδία κατέχει τη 10η θέση ανάμεσα στις 50 πιο ευτυχισμένες χώρες, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 42η.

Ακόμη πιο καθοριστικοί για την ευτυχία παράγοντες είναι η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, οι ισχυροί δεσμοί στην κοινότητα, οι αξίες που μεταδίδονται από την οικογένεια και το σχολείο και φυσικά, ο βαθμός στον οποίο όλα τα παραπάνω ενισχύονται από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Επιπλέον, σημαντικό είναι να υπάρχει υψηλό ποσοστό απασχόλησης και παραγόμενο έργο υψηλής ποιότητας, κάτι που θα διατηρήσει και θα βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.

Συνάγεται, λοιπόν, ότι όσα περισσότερα από τα παραπάνω μπορούν να κατακτήσουν οι πολίτες, τόσο πιο σύντομος είναι ο δρόμος προς την ευτυχία”.   Πηγή: metrogreece.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ