Αμετακίνητοι οι αγρότες – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Μπορεί οι σχέσεις ορισμένων, μεταξύ των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, ωστόσο στον κλάδο επικρατεί ενότητα σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις, έστω και αν μερικοί εμφανίζονται λίγο πιο διαλλακτικοί αναφορικά με τη χρονική διάρκεια κλεισίματος των δρόμων, όπου έχουν στηθεί μπλόκα.

Κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η αίτησή τους για απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση, με τη δική τους συμμετοχή και με μια χάραξη εθνικής πολιτικής για τον κλάδο, με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον.

Στις κινητοποιήσεις τους, η πλευρά της Νίκαιας εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση της σημαντικά, με πολύωρους -άνω των έξι ωρών- πλέον αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, αεροδρομίων και λιμανιών. «Όσοι σκέφτονταν να ταξιδέψουν, καλύτερα να το αναβάλλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε: «το μπλόκο του Προμαχώνα συμμετείχε στη γενική συνέλευση του μπλόκου στα Τέμπη, που διήρκησε μέχρι τις 2 το πρωί και αποφασίσαμε ότι μαζί με την Νίκαια ενώνουμε τη φωνή μας».

Την επιβεβαίωση της συγκεκριμένης δήλωσης την έκανε τώρα νωρίς το πρωί ο αγρότης, Παναγιώτης Καλογιάννης, προσθέτοντας: «τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, θα ξεκινήσουμε ενημερώσεις σε όλα τα μπλόκα της Ελλάδας, με σκοπό να βγάλουμε από τον αγώνα αυτούς που θέλουν να τον διασπάσουν»

Η πλευρά αυτών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση της Σίνδου, ανέδειξε τα σημεία τριβής, που υπάρχουν μεταξύ των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, με τους συντασσόμενους ωστόσο σε αυτήν να εμφανίζονται ελαφρά πιο «ήπιοι» σε ό,τι αφορά τα κλεισίματα επί των σημείων που έχουν στήσει μπλόκα.

Η απόφασή τους αφορά σε κλεισίματα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ, ενώ συμφώνησαν για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έχει οριστεί για αύριο (28/1) τις 15:00 το μεσημέρι, ημέρα οπότε και εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση Agrotica, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Κλειστά θα είναι σήμερα τα Τέμπη, από 12:00 έως 15:00, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι κλιμακώνουν σταδιακά τις κινητοποιήσεις τους.

Σχετική ανακοίνωση για τη διακοπή κυκλοφορίας εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, η οποία για το προαναφερόμενο χρονικό απαγορεύει την κυκλοφορία επί του ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές.

Την ίδια ημέρα, στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της Αριστοτέλους, θα δέσουν τα καΐκια τους οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής, από Μουδανιά μέχρι και Κατερίνη, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του σχετικού συλλόγου Νέας Κρήνης Μάνθος Παγώνης.

«Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες να καταλάβουν ότι είμαστε σύμμαχοί τους και ο αγώνας μας είναι και δικός τους, αφού τους αφορά άμεσα», επισήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Χαλάστρας Αχιλλέας Καμπούρης από το μπλόκο των Μαλγάρων, ενός από τα πιο δυναμικά που έχουν στηθεί από τις 20/1.

Για σήμερα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ξεχωρίζει η κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η πόλη των Σερρών «θα μοιάζει με φάντασμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λίτος, αφού, όπως εξήγησε, όλες οι κοινωνικές τάξεις, από εμποροϋπαλλήλους, μέχρι και δικηγόρους και συνταξιούχους «θα έρθουν εδώ στον Προμαχώνα να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας».

Στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουμε συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο». Υπενθυμίζεται ότι στον Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

Στο Νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Λασκάκη, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς. Και αυτοί συντάσσονται με την απόφαση της Σίνδου.

Στον Νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα, ενώ όλα ακολουθούν τη «γραμμή», που αποφασίστηκε στη Σίνδο.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και θα κάνουν και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς. Στήθηκε χθες και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, δεν προτίθενται να προβούν σε κάποια κινητοποίηση, ωστόσο θα δώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Στον Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του Άργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνουν αποκλεισμοί 12-13.00 το μεσημέρι και 17-18.00 το απόγευμα».

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Διαβάστε επίσης:

Τα “γαλλικά” των αγροτών σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ