Με τη Σούζαν Σάραντον συναντήθηκε ο Μουζάλας στη Λέσβο

Συνεχίζει να βρίσκεται στη Λέσβο και να επισκέπτεται ακτές όπου αποβιβάζονται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και καταυλισμούς προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών, η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον.

Σήμερα ήταν η σειρά των χιλιάδων ανθρώπων που έφτασαν στο νησί και περιμένουν την καταγραφή τους στο hotspot της Μόριας.

Εκεί η διάσημη ηθοποιός συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που συνοδευόμενος από την αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ, προϊσταμένη του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, εξέταζαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία καταγραφής.

Στην ιδιαίτερη συνάντηση του κ. Μουζάλα με την κ. Σάραντον, η οποία δηλώνει συγκλονισμένη από τις εικόνες που αντικρίζει και από τις ανθρώπινες ιστορίες που ακούει, ο Έλληνας υπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- την ενημέρωσε σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που διαχειρίζεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός των αισθημάτων αλληλεγγύης που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός και προπάντων οι κάτοικοι των νησιών, ενώ υπογράμμισε την πρακτική των Τούρκων μεταφορέων που στέλνουν ανθρώπους στον θάνατο.

Η κ. Σάραντον είπε στον υπουργό ότι θα μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα το δράμα των ανθρώπων αυτών, αλλά και τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά την άφιξη της στη Λέσβο η Σούζαν Σαράντον είχε δηλώσει:

«Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω τον κόσμο να αντιληφθεί τις ιστορίες των ανθρώπων εδώ, ότι πρόκειται για οικογένειες που θέλουν για τα παιδιά τους ότι θέλουμε κι εμείς για τα δικά μας παιδιά.. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο απελπισμένος πρέπει να είναι κανείς για μπει σε μια τέτοια βάρκα… Αυτή εδώ μπροστά μας μοιάζει αρκετά ασφαλής, αλλά έχω δει άλλες που καταρρέουν και οι άνθρωποι πετούν στη θάλασσα τα υπάρχοντά τους και κινδυνεύουν να πνιγούν. Δυο μέρες πριν είχαμε νεκρούς.

Ως μάνα τριών παιδιών, καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς είναι δυνατόν αυτή η διέξοδος να φαίνεται η καλύτερη δυνατή.

Δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τι συμβαίνει… Δεν νομίζω ότι η ανθρωπότητα έχει καταλάβει το βάθος της κρίσης. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι ‘κάποιοι άλλοι’ και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε

Φυσικά, ορισμένες χώρες έχουν κάνει σπουδαία πράγματα, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι έχουμε αντιμετωπίσει την κρίση όπως πρέπει μένουν ακόμη πάρα πολλά να γίνουν.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν».

Ο κ. Μουζάλας, σήμερα το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, τους οποίους και θα ενημερώσει για τη δημιουργία μητρώου των οργανώσεων, αλλά και των μελών τους που επιχειρούν στη Λέσβο, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τους και το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Ο συγκινητικός διάλογος της Σούζαν Σάραντον με μία πρόσφυγα – ΦΩΤΟ

H Frontex κάνει Χριστούγεννα και το Λιμενικό παλεύει στη Λέσβο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ