“Καίγονται” από τα 13…

Η ομότιμη καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Κοκκέβη μίλησε στο metrogreece.gr για τη νέα πανελλήνια έρευνα που υλοποιήθηκε από το ΕΠΙΨΥ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ σε συνολικά 37.000 μαθητές, 676 σχολικών μονάδων. Τα αποτελέσματα δείχνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και ποτού μόλις από την ηλικία των 13 ετών.

-Γιατί τα παιδιά ξεκινούν τα ναρκωτικά τόσο νωρίς;

“Η διαθεσιμότητα έχει αυξηθεί. Η εφηβεία είναι η κρίσιμη ηλικία που τα παιδιά πειραματίζονται, που περνούν δύσκολα ψυχολογικά, αρκετές φορές βιώνουν καταστάσεις δυσφορικές. Αυτές οι καταστάσεις πολλές φορές τα οδηγούν στη χρήση ουσιών σαν ένα είδος αποθεραπείας για να κατευνάσουν κάποια έντονη δυσθυμία για παράδειγμα.”

-Οι γονείς σε όλο αυτό τι ρόλο παίζουν;

“Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο από τη στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί. Το κλίμα μέσα στην οικογένεια. Οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά. Η κατανόηση, η συζήτηση, η παρακολούθηση για το πού πάνε τα παιδιά. Όλα αυτά παίζουν προστατευτικό ρόλο. Αν όλα αυτά δεν υπάρχουν μπορεί ο ρόλος της οικογένεια μπορεί να εξελιχθεί σε μη προστατευτικό αποτελώντας παράγοντα κινδύνου.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ