Ποινικές διώξεις για τα «αντισταθμιστικά» των Apache

Της Άννας Κανδύλη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς κατά του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών  Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού και επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά και σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, για ηθική αυτουργία κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη.

Η υπόθεση αφορά τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται στη Βουλή των Ελλήνων μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της επίμαχης Σύμβασης.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου και  διενεργήθηκε από τους Επίκουρούς της Αντώνιο Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια αυτής πραγματοποιήθηκε ανάλυση των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Γραφείο της κ.Ράικου και προέκυψε ότι η Σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το  αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο να είναι χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου.

Η εταιρία του προφυλακισμένου για την υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson επιχειρηματία, απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί την τέταρτη περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έχει εμπλοκή ο Θωμάς Λιακουνάκος, μετά από εκείνες του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου για τον Ελληνικό Στρατό, των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και  των ιπτάμενων ραντάρ.

Όσον αφορά δε τη διερεύνηση της Σύμβασης Κύριας Προμήθειας των 12 ελικοπτέρων AH-64D Apache, αυτή συνεχίζεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ