Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η «συμφωνία συμβιβασμού» με τη Siemens

Tης Άννας Κανδύλη

Η  Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας  θα κρίνει  την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και  της Siemens.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε απο το Δ΄  Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ολομέλεια λόγω  της μείζονος σπουδαιότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν.

Συγκεκριμένα θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4072/2012 που αφορά την επίμαχη  «συμφωνία   συμβιβασμού», κατά της οποίας έχουν προσφύγει φορολογούμενοι   και το μη κερδοσκοπικό  Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι».

Οι δικαστές του Δ´ τμήματος του ΣτΕ στην απόφαση για την παραπομπή σημειώνουν ότι η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με  την υπογραφή της  «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν έχει ακόμη υλοποίηση τους όρους που αφορούν τις  επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας”.

 

Η ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Με το  νόμο 4072/2012   προβλέφθηκε η «συμφωνία  συμβιβασμού» και  στην συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102) με το περιεχόμενο της σύμβασης.

Τη συμφωνία υπέγραψε  για λογαριασμό του Ελληνικόυ δημόσιου ο  τότε υπουργός Οικονομικων Ι. Στουρνάρας, εκ μέρους της Ελληνικής Siemens Α.Ε. ο διευθύνων σύμβουλος Π. Ξύνης και ο  γενικός νομικός σύμβουλος  Robert Sikellis και  από την  Siemens AG οι  γενικοί νομικοί σύμβουλοι Peter Solmssen και Dr Sebastian Brachert.

Βάσει αυτής επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις, κ.λπ. που συνδέονται με την δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά  της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της  Ελλάδος, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, κ.λπ.

Διαβάστε επίσης

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι φαρμακοποιοί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ