Ασπίδα στο έμφραγμα το ελαιόλαδο

Μια νέα, ευεργετική ιδιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, που αφορά στη θωράκιση της καρδιάς, έφερε στο φως η κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που χρηματοδότησαν η εταιρεία Gaea και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη, το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με πλούσια περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη, αποτελεί «ασπίδα» για το καρδιαγγειακό σύστημα και υπερέχει έναντι ελαιολάδων άλλων χωρών με τα οποία συγκρίθηκε στην έρευνα.

Η ουσία ελαιοκανθάλη «προδίδεται» από την πιπεράτη αίσθηση που αφήνει το λάδι στον λαιμό και αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου. Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητά της είχε διαπιστωθεί σε εργαστηριακό επίπεδο ήδη από το 2005.

Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν στην πρώτη κλινική έρευνα που έγινε για τον σκοπό αυτόν στο Πανεπιστήμιο Davis των ΗΠΑ και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι λειτουργεί σαν φάρμακο, καθώς αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων με αποτέλεσμα να θωρακίζει την καρδιά και να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικών.

(Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση):

Εκδήλωση

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Ελένη Μέλλιου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Τρίτη, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που διεξήγαγαν τον Ιανουάριο του 2015 στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές επέλεξαν ένα δείγμα ελαιολάδου ποικιλίας «Κορωνέικη» από την περιοχή ΠΟΠ Καλαμάτας (από τα χωριά Λάμπαινα, Ακριτοχώρι, Λευκοχώρα) με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη, ένα αμερικανικό ελαιόλαδο ποικιλίας Αρμπεκίνα, με χαμηλότερη περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης, και ένα τρίτο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ισοδύναμο σε ολικές φαινόλες χωρίς όμως το συγκεκριμένο συστατικό.

Η μελέτη έγινε σε εννέα υγιείς άνδρες φυσιολογικού μεγέθους, στους οποίους κάθε εβδομάδα δίνονταν τρεις κουταλιές της σούπας από τις παραπάνω ποικιλίες. Δύο ώρες μετά τη λήψη των ελαιολάδων, τους υπέβαλλαν σε αιμοληψία για να διαπιστωθεί το επίπεδο συσσώρευσης αιμοπεταλίων στον οργανισμό τους.

Την τέταρτη εβδομάδα, οι επιστήμονες τους χορήγησαν τη φαρμακευτική ουσία ιβουπροφαίνη.

Όπως προέκυψε, το ελληνικό ελαιόλαδο υπερείχε σημαντικά έναντι των υπολοίπων δύο, καθώς ανέστειλε τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, ενώ το τρίτο λάδι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα του ελληνικού ελαιολάδου και σε σύγκριση με τη φαρμακευτική ουσία, καθώς μόλις τρεις κουταλιές είχαν τα ίδια αποτελέσματα με την ισχυρή δόση που χορηγήθηκε στα τέσσερα από τα εννέα άτομα.

«Η ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου βρίσκεται σε συνάρτηση με τα οφέλη στην υγεία. Αλλά ας μη μείνουμε μόνο στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το λάδι είναι ένα γκουρμέ προϊόν που βελτιώνει τη γεύση των φαγητών και συνδυάζει την απόλαυση σε γεύση και άρωμα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Gaea Αρης Κεφαλογιάννης.

Κίνητρα

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, Ξενοφών Κάππας, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς «τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την παγκόσμια καλή φήμη του μεσσηνιακού και γενικότερα ποιοτικού ελαιολάδου».

Όπως ανέφερε, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς καθώς η παρασκευή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησε να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Τα θετικά αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης που έγινε για τον σκοπό αυτό επιτρέπουν τη διεξαγωγή νέων, μεγαλύτερων ερευνών, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ευεργετικές επιπτώσεις του ελληνικού ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης και σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Πνευμονία: Μήπως δεν έχω απλό κρυολόγημα;

Αλάτι – Τι αρνητικό προκαλεί στην υγεία μας;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ