Ιερώνυμος: Επικίνδυνο να δημιουργείται το ερώτημα αν χρειάζονται τα Θρησκευτικά

Στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών επανήλθε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων της Λεοντείου Σχολής όπου του απονεμήθηκε ο «Χρυσός Σταυρός Αρετής και Ευποιίας».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος χαρακτήρισε “επικίνδυνο” να δημιουργείται το ερώτημα αν χρειάζονται τα Θρησκευτικά στο σχολείο. Αναρωτήθηκε πώς είναι σήμερα τα σχολεία και τι γίνεται με την Παιδεία λέγοντας ότι «ο Δυτικός Διαφωτισμός έκανε ζημία στη Δυτική Κοινωνία και έβλαψε και την αδελφή Καθολική Εκκλησία σε πολλά πράγματα.»

«Θα κυριεύσει ο Δυτικός ή ο Ορθόδοξος Διαφωτισμός;», είπε.

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε σταθμό για τη ζωή του τη Λεόντειο Σχολή, και εστίασε το λόγο του στη σχέση του με τους μαθητές, που ήταν το κέντρο της ζωής του τότε, όπως είπε. Τόνισε μάλιστα ότι πίστευε και πιστεύει πως «τα παιδιά είναι το καλύτερο υλικό της κοινωνίας. Αρκεί να τα καταλάβουμε» και πρόσθεσε ότι σε αυτά τα παιδιά πρόκειται να παραδώσουμε την σκυτάλη.

«Επομένως, δημιουργείται η υποχρέωση να φτιάξουμε κανάλια που θα πάρουν το ορμητικό νερό και θα το οδηγήσουν σε γόνιμα χωράφια, στην κοινωνία μας, για να φέρουν καρπούς», υπογράμμισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε για τη Βιβλιοθήκη του Λεόντειου Λυκείου το έργο του «Χριστιανική Βοιωτία» και αντίγραφο του Ευαγγελίου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαῒα, που εξέδωσε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Αρχιεπισκόπου, η γενική διευθύντρια της Σχολής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, αλλά και ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος είναι απόφοιτος της Σχολής και χθες συνόδευε μουσικά τη Χορωδία του Λεοντίου Λυκείου.

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο υπουργός Παιδείας για τα Θρησκευτικά – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ