Πρωτοβουλία Μπακογιάννη για τον Ασωπό – Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο δράσης

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων για την οριστική επίλυση ενός τεράστιου κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού προβλήματος, αυτό του Ασωπού.

Πρόκειται για µια δέσµη µέτρων που ως στόχο έχει να δώσει τέλος στο διαρκές «περιβαλλοντικό έγκληµα» που συντελείται στη Βοιωτία.

Το θέµα του Ασωπού δεν αφορά µόνο τη Στερεά Ελλάδα, αλλά ολόκληρη τη χώρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας. “Η λέξη «Ασωπός» είναι συνώνυµη της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ο ποταµός έχει µετατραπεί σε παράγοντα υποβάθµισης για την ευρύτερη περιοχή που τον περιβάλλει. Εδώ και χρόνια είναι ένα από τα µεγαλύτερα ανοικτά ζητήµατα, µε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την τοπική οικονοµία. Τα βαρέα µέταλλα και οι εν γένει εκποµπές αποτελούν µια µόνιµη απειλή για την υγεία των κατοίκων, ενώ τα βοιωτικά γεωργικά προϊόντα κατασυκοφαντούνται και χάνουν την αξία τους. Η άναρχη, χωρίς χωροταξική οργάνωση και υποδοµές βιοµηχανική συγκέντρωση οδήγησε την περιοχή σε αδιέξοδο. Όσο παραµένει το πρόβληµα ακυρώνεται κάθε προοπτική ανάκαµψης και βιώσιµης ανάπτυξης. Η οικονοµία και η κοινωνία της Βοιωτίας βρίσκεται σε έναν παρατεταµένο µαρασµό. Αυτή η κατάσταση δεν µπορεί να συνεχιστεί”.

“Το θέµα δεν αντιµετωπίστηκε ποτέ ουσιαστικά, για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως εξαιτίας του ελλείµµατος πολιτικής βούλησης και ρεαλιστικού σχεδιασµού. Στο πλαίσιο της πάγιας θέσης του Περιφερειάρχη για ανοικτό και ειλικρινή διάλογο µέσα στην κοινωνία, το σχέδιο για τον Ασωπό τίθεται σε διαβούλευση. Προς τον σκοπό αυτό, σε συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε χθες στη Λειβαδιά, µε ευρύτατη συµµετοχή όλων των εµπλεκοµένων θεσµικών φορέων, των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της επιχειρηµατικής κοινότητας, των οικολογικών οργανώσεων και κινηµάτων της περιοχής, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, ανακοινώθηκε το προς διαβούλευση πλαίσιο δράσεων και πολιτικής. Φορείς και πολίτες καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις/παρατηρήσεις τους µέχρι τις 15/10/2015, προκειµένου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις” σημειώνεται.

 

Οι προτάσεις της Περιφέρειας στηρίζονται στο τρίπτυχο «Επιχειρηµατικότητα – Υγεία – Περιβάλλον» και αποσκοπούν στην ουσιαστική αντιµετώπιση του ζητήµατος και την καταπολέµηση του προβλήµατος, στη «ρίζα» του.

Οι τρείς βασικοί άξονες του ολοκληρωµένου σχεδίου της Περιφέρειας για τον Ασωπό Επιχειρηµατικό Πάρκο

• Χωροταξική και πολεοδοµική οργάνωση της περιοχής µέσα από ένα σύγχρονο «Επιχειρηµατικό Πάρκο Εξυγίανσης».

• Το Επιχειρηµατικό Πάρκο θα αναβαθµίσει δραστικά τη «στιγµατισµένη» Βοιωτία και θα ενισχύσει σηµαντικά την απασχόληση και την οικονοµία.

• Θα αποτελέσει έναν οργανωµένο υποδοχέα, µε σύγχρονες υποδοµές στην πιο επιβαρυµένη περιβαλλοντικά και άναρχη πολεοδοµικά βιοµηχανική περιοχή της Ελλάδας.

• Θα αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που παρέχονται από το ΕΣΠΑ 2014-20120 και από άλλους πόρους για την υλοποίηση του.

Παρατηρητήριο υγείας

• Σύσταση «Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» στον ∆ήµο Τανάγρας.

• Στόχος είναι η παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά και η υλοποίηση στοχευµένων δράσεων ενηµέρωσης και προαγωγής της υγείας των κατοίκων.

• Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδηµιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, αλλά και µε καταξιωµένα Πανεπιστήµια και Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήµιο του Dartmouth, το Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis κ.α.

Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος και αποκατάσταση Ασωπού

• Λειτουργία «Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος», σε συνεργασία µε εξειδικευµένους φορείς που θα παρακολουθεί την κατάσταση.

• Εγκατάσταση εξοπλισµού που θα περιορίσει δραστικά την ρύπανση από βαρέα µέταλλα και εξασθενές χρώµιο.

• Στόχος των ενεργειών είναι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στην περιοχή, να αποκαλυφθούν οι εστίες και οι υπεύθυνοι της ρύπανσης, αλλά και να ληφθούν µέτρα για την αποκατάσταση του Ασωπού.

• Η περιβαλλοντική εξυγίανση και προστασία του Ασωπού, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο, προγραµµατίζεται και η ολοκλήρωση του Βιοµηχανικού και Περιβαλλοντικού Μητρώου των επιχειρήσεων της Π.Ε. Βοιωτίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ