Εντός του Οκτωβρίου η απόφαση για τις Σκουριές

Της Άννας Κανδύλη

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση  της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Στη δίκη που διεξήχθη σήμερα, η δικηγόρος της «Ελληνικός Χρυσός» υποστήριξε πως «από πολιτική βούληση ή από θυμό ο κ. Σκουρλέτης εξέδωσε την απόφαση που έβαζε «λουκέτο» στα μεταλλεία». Όπως ισχυρίστηκε «όταν στις 19 Αυγούστου 2015, ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης  υπέγραφε την απόφαση με την οποία έβαζε λουκέτο στις εγκαταστάσεις των  μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική, δεν είχε καμία εικόνα και κανένα στοιχείο στα χέρια του για την εταιρεία  «Ελληνικός Χρυσός», καθώς όλα τα έγγραφα, μελέτες, συμβάσεις, κ.λπ. που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις και την λειτουργία των μεταλλείων δεν ήταν στο υπουργείο, αλλά  σε συμβολαιογράφο».

Ισχυρίστηκε δηλαδή πως ο υπουργός που μόλις είχε αναλάβει δεν είχε καμία εικόνα των αποφάσεων, μελετών, συμβάσεων, κ.λπ. για την υπόθεση των μεταλλείων, καθώς τα εκατοντάδων σελίδων στοιχεία, μελέτες, κ.λπ.  ήταν το διάστημα εκείνο κατατεθειμένα σε συμβολαιογράφο και όχι στο υπουργείο. «Από ποια στοιχεία ο κ. Σκουρλέτης διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενοι όροι δεν τηρήθηκαν, αφού δεν είχε καμία εικόνα της πραγματικής κατάστασης των μεταλλείων;”, αναρωτήθηκε.

Δημόσιο: Δεν τηρήθηκαν οι όροι

Η απόφαση του κ. Σκουρλέτη υπογράφηκε στις 19 Αυγούστου και με αυτή ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.), με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών. Θεώρησε δηλαδή πως παραβιάστηκε  ο όρος που ανέφερε  ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της  Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Σύμφωνα με τη δικηγόρο οι σχετικές  προβλεπόμενες δοκιμές έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και  αφού προηγουμένως της απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

 Το Δημόσιο  από την πλευρά του  αντέτεινε ότι από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν έπαθε βλάβη, ενώ σημείωσε ότι δεν τινάζεται στον αέρα το όλο έργο, όπως υποστηρίζει η εν λόγω εταιρεία, καθώς τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Ο λόγος που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, προσέθεσε ο δικηγόρος του Δημοσίου, ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι.

Διαβάστε επίσης:

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΦΠΑ στα νησιά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ